Bærekraftsnytt

Én milliard kroner til grønn omstilling og nytt havvindanlegg på vei

Den sittende regjeringens grønne plattform bevilget denne uken én milliard kroner fordelt på elleve prosjekter som bidrar til grønn omstilling i næringslivet. Samtidig tror ekspert at bærekraftsapportering blir en av nøkkelindikatorene når selskaper skal søke om finansiering i fremtiden.

– Jeg er veldig glad for at vi nå har delt ut 1 milliard kroner fra Grønn plattform. Her har privat næringsliv, forskningsaktører og andre gått sammen for å realisere store og ambisiøse omstillingsprosjekter, fra helt grunnleggende forskning, til løsninger som er klare for markedet, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

De elleve prosjektene omfatter alt fra avfallsfrie byggeplasser til hybride sol- og vannkraftverk.

– Lavutslippsverdikjede for havbruk til havs – 93 millioner kroner

– Avfallsfrie byggeplasser – 66,5 millioner kroner

– Havnett – Ocean Grid – 82,7 millioner kroner

– Zero Kyst – 120,1 millioner kroner

– AlgOpti – 93,3 millioner kroner

– Karbon Links – 111 millioner kroner

– Norwegian Battery Packing Network – 52 millioner kroner

– SirkTRE – 105,7 millioner kroner

– AluGreen – 76,9 millioner kroner

– Scatec – 79 millioner kroner.

– Econnect Energy – 89,1 millioner kroner

Tror alle obligasjoner vil få bærekraftlink

Ekspert tror den nye normalen for selskaper som søker finansiering og lån må forplikte seg til bærekraftmålene.

– Jeg tror at alle utstedelser kommer til å ha bærekraftindikatorer knyttet til seg, i tillegg til de tradisjonelle finansielle faktorene, sier administrerende partner Kristian R. Andersen i The Governance Group til Kapital.

– Jeg tror det kommer til å bli veldig stort når det etter hvert knyttes til konkrete krav i EUs klassifiseringssystem. Da kommer det til å bli sterk interesse. Med strengere kriterier vil investorer som virkelig ønsker noe garantert bærekraftig se etter denne typen produkter, legger han til.

Gruppen publiserte nylig en rapport som tar for seg bærekraftsrapporteringen til de 100 største selskapene på Oslo børs. Over en tredjedel fikk toppkarakteren «A+».

Nytt havvindanlegg skal etableres utenfor Rogaland

Selskapene RWE, NTE og Havfram har signert en samarbeidsavtale om å etablere et flytende havvindprosjekt på feltet Utsira Nord, som ligger vest for Stavanger og Haugesund.

– Utsira Nord er en utmerket mulighet for oss til å utvikle et flytende havvindprosjekt i industriell skala, sammen med to sterke norske partnere, sier Sven Utermöhlen, administrerende direktør i Offshore Wind RWE Renewables, i en pressemelding.

Prosjektet på feltet gir muligheten om å produsere opptil 1.5 gigawatt (GW) fra flytende havvindmøller.

– For å nå målet på 1,5°C i Paris-avtalen, og for å lykkes med den grønne overgangen, må vi øke produksjonen av fornybar energi. Vannkraft og flytende havvind er energikilder som passer bra i den nordiske energimiksen, legger Christian Stav, adm.dir. i NTE, til.

To ferske podkast-episoder

Den siste uken har Fremtidens Næringsliv publisert to podkast-episoder, med to unike gjester.

Frps Ketil Solvik-Olsen mener det grønne skiftet er som å snu en oljetanker – vi er midt i snuoperasjonen, men snart får vi momentum i riktig vei.

– Det er enklere å endre på systemet i Norge [enn i USA]; her kan kan muliggjøre teknologi, sier han, og peker på elbilsatsningen.

– Vi har vist at som samfunn kan du bygge transportinfrastruktur som er utslippsfri, og som folk stoler på.

DNV publiserte forrige uke sin Energy Transition Outlook-rapport, som blant annet konkluderte med at 2°C-målet ikke blir nådd. Administrerende direktør Remi Eriksen mener derimot at det er noen høydepunkter å trekke frem.

– En av de mest oppmuntrende aspektene i energimarkedet er at elektrisiteten vokser, og at den blir grønnere og grønnere. Etterspørselen for strøm vil doble seg, forteller Eriksen i podkasten.

 

FLERE HISTORIER

Bærekraftsrapportering gir muligheter på børs

For femte året på rad analyserte The Governance Group bærekraftsrapporteringen for Oslo børs’ 100 største selsk...

Les mer

Bærekraftsnytt: Mange millioner til havvind og batterisatsninger

Får 82,7 millioner til å utvikle lønnsomme løsninger for havvind

Les mer