Klima og miljø

Fire klimarekorder satt i 2021

Havet aldri har vært varmere, på et høyere nivå eller mer forsuret enn det er nå. Det forteller rapporten «State of the Global Climate 2021» som verdens meteorologiorganisasjon (WMO) la frem onsdag.

– Dagens klimatilstandsrapport er en dyster oversikt over menneskehetens sviktende evne til å takle klimaendringer, sa FNs generalsekretær Antonio Guterres ifølge TV 2.

Guterres talte under onsdagens pressekonferanse da rapporten ble lagt frem. Han poengterte blant annet at dagens kraft- og energisystem er ødelagt og fasiliterer for at klimakatastrofen nærmer seg.

– Den eneste bærekraftige fremtiden er en fornybar fremtid. Den gode nyheten er at livredningen er rett foran oss, fortsatte generalsekretæren.

– Vind- og solenergi er tilgjengelig og i mange tilfeller billigere enn kull og annen fossil energi, understreket han.

WMO-rapporten viser flere tegn til at andelen ekstremvær øker, og vil bli vanligere de kommende årene. Noen spesifikke eksempler er fjorårets hetebølger i USA og Middelhavet; stormen Ida som skapte ødeleggelser til en estimert verdi på 75 milliarder dollar; ekstremtørke i Canada, USA, Iran, Afghanistan, Pakistan, Tyrkia og Turkmenistan; og første registrerte regnbyge på Grønlands høyeste punkt (3216 meter).

Den globale gjennomsnittstemperaturen er nå 1.11 (± 0.13) °C sammenlignet med før-industrielle tider. De siste syv årene (2015-2021) har vært de varmeste noensinne.

 

 

 

FLERE HISTORIER

Gullfaks A er en av de eldste Equinor-plattformene. Den vært i produksjon siden 1986. Foto: tjodolv / Flickr (CC BY 2.0)

Energi: Equinor legger frem omstillingsplan – Storebrand stemmer mot

Landets to største private Equinor-eiere er kritisk til Equinors omstillingsplan.

Les mer

Bærekraftsnytt: Havvind kan gjøre Norges grønne omstilling billigere

Det anerkjente konsulenthuset Boston Consulting Groupt (BCG) lanserte denne uken hvordan klimanøytralitet er en grønn bu...

Les mer

Sirkulærøkonomi: Fra pyramide til smultring

8 av 10 nordmenn bor i byer som trenger å bli mer bærekraftige for fremtiden. En måte å legge til rette for riktig utv...

Les mer