Bærekraftsnytt

Fornybar energi vokser stadig, men nordmenn mener det er vanskelig å handle bærekraftig

Mot slutten av året er det lettere å se hvordan året egentlig har gått. Den globale fornybarsatsingen vokser stadig, mens norske forbrukere mener det er vanskelig å handle bærekraftig.

For havvind har det vært en stor uke. I Danmark har tyske RWE fått godkjenning på å etablere offshore-havvindpark. Den store forskjellen fra før? Det er første gangen et havvindprosjekt har fått tillatelse til å bygge uten statsstøtte, ifølge danske myndigheter. Det skriver E24.

Parken skal etter planen ferdigstilles mellom 2025 og 2027, og produsere mellom 800 og 1000 megawatt.

Hjemme i Norge ble testprosjektet til Shell med flytende en havvindmølle satt opp denne uken. Møllen ligger noen mil utenfor Karmøy på vestlandet. Den skal klare å produsere opp mot 3,6 megawatt, skriver samme avis.

Rekordår for fornybar

Det er ingen overraskelse at fornybarsatsingen er på vei i anmarsj, og nå ligger det an til at 2021 blir et rekordår.

– Veksten i fornybar energi går raskere enn noen gang, og støtter opp om framveksten av en global energi-økonomi, skriver det internasjonale energibyrået i en pressemelding.

Samlet kapasitet for året ligger an til å være 290 nye gigawatt. Til sammenligning er det ni ganger mer enn hva all norsk vannkraft står for (33 gigawatt), skriver NRK.

Over halvparten av dette kommer fra solenergi, deretter kommer vindkraft og vannkraft som nummer to og tre på listen.

For lite fokus på bærekraft

I Orklas bærkraftsbarometer for 2021 mener syv av ti nordmenn at det er vanskelig å vite om et produkt er bærekraftig eller ikke. Det skriver ABC Nyheter.

– Undersøkelsen gir viktige pekepinner på hva forbrukerne er opptatte av, hva de er fornøyde med og hvor de forventer mer fra oss og bransjen, sier konsernsjef i Orkla, Jaan Ivar Semlitsch i en pressemelding.

Øvrige hovedfunn i undersøkelsen at 54 prosent ønsker å merkevarer og produkter som er bærekraftige, samt at en av tre er villige til å slutte å kjøpe visse produkter dersom de ikke er miljøvennlige.

Vaksinepodkast

Tredje vaksinedose er allerede i anmarsj i Norge, mens den tredje verden ikke har fått sin første. Hjelper patentfritak på vaksinedekningen?

Det spørsmålet stilte vi Pfizer-sjef Sissel Lønning Andresen og helseambassadør John-Arne Røttingen i denne ukens podkast.

Hør episoden her, eller der du vanligvis lytter til podkaster.

 

FLERE HISTORIER