Bærekraftsnytt

Første del av EU-taksonomien vedtatt, og USA vil gå frem som klimaeksempel  

EUs «Green Deal» skal skyte fart Europas klima- og næringslivspolitikk i årene fremover. Denne uken ble den første delen av taksonomien for å få dette på plass vedtatt i Brussel. På andre siden av Atlanteren lanserte President Biden sin plan for å gjennomføre en grønn omstrukturering av staten.

Og biler står i sentrum for begge.

I EU ble det første steget tatt for den etterlengtede «Green Deal» på torsdag. Da ble den første delen av «regelboken» for bærekraftige finans vedtatt i Europaparlamentet.

I første omgang blir det innført regler på investeringer innen blant annet fornybar energi, shipping og produksjon av biler. En av dem er at kun nullutslippsbiler vil være klassifisert som grønne i 2026. Selve reglene trer i kraft om få uker; fra 1. januar 2022.

– Dette vil bidra til at prosjekter og selskaper som hjelper oss å nå klimamålene våre blir finansiert, skrev EUs Mairead McGuinness i en Twitter-melding ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Senere i måneden vil EU-parlamentet avgjøre om investeringer i gasskraft og atomkraftverk anses som grønne. EUs klimapolicy sjef Frans Timmermans har sagt at disse to energikildene er nødvendige for å nå nettonull-målene innen 2050. Han understreket at det ikke nødvendigvis betyr at de er grønne for det.

Bidens klimaplan klar

Onsdag signerte president Joe Biden en «presidentordre»som forsterker utslippskuttene fra statlige aktører. Målet er å ha netto-null utslipp innen 2050, blant annet ved å bytte ut alle biler og lastebiler som brukes av staten til elektriske varianter.

De til sammen 600.000 kjøretøyene skal byttes ut over tid. For lastebiler og tungtransport skal målet om elektrifisering nåes innen 2035, og 2029 for personbiler.

Innen tiåret er omme skal 65 prosent av utslippene fra statlige virksomheter kuttes, og være karbonnøytrale innen 2050.

– Vi skal være et eksempel å leve etter, uttalte en representant fra det Hvite hus ifølge den britiske avisen Guardian.

Oljeselskapet starter pilotprosjekt for å satse på plast

Oljeselskap satser på resirkulert plast

Hjemme i Norge finner vi oljeserviceselskapet Hitec Products fra Rogaland som vanligvis produserer ulike elektrohydrauliske kontrollsystemer for ventiler og rørsystemer innen olje- og gassproduksjon.

Nå skal de derimot satse på resirkulert plast også. Dermed etablerer de eget selskap ved navn Pointbreak.

– Selskapet skal produsere modulbaserte gjenvinningsanlegg for plast. Gjenvinningen skjer gjennom en avansert kjemisk prosess som bryter ned plasten til sine opprinnelige byggesteiner, sier administrerende direktør Tor Atle Deisz i Hitec Products til Aftenbladet/E24.

Arrangerer klimafestival i Bergen 

På Vestlandet vil vi få en ny festival å gå på neste år. Investormillionæren Jens Ulltveit-Moe har sammen med blant annet Norges Handelshøyskole, Universitet i Bergen, Norsk klimastiftelse og Skift gått sammen for å etablere «Varmere, Våtere, Villere» – en klimafestival som skal skape en konstruktiv klimadebatt.

– Vi skal lage en oppløftende festival om et alvorlig tema, sier Ulltveit-Moe til Skift.

Festivalen skal arrangeres mellom 9. og 11. mars i 2022.

Engasjement er ikke nok, bærekraft må lønne seg

Denne uken har Lillian Røstad og Ingvill Tollman Fosse fra konsulentselskapet Sopra Steria skrevet kronikk i Fremtidens Næringsliv.

«Varsellampene blinker rødt, og stadig flere virksomheter arbeider med hvordan de kan ta sitt ansvar for at vi sammen skal nå verdens bærekraftsmål»

Les kronikken i sin helhet her:

 

FLERE HISTORIER

Meninger: Engasjement er ikke nok, bærekraft må lønne seg

Vi står overfor en av menneskehetens største utfordringer: Overgangen til et grønnere og mer bærekraftig samfunn. D...

Les mer

Foto: Norsk Hydro

Bærekraftsnytt: Milliarder til hydrogensatsing og karbonfri aluminium

Denne uken annonserte både Hydro og regjeringen at det skal satses stort i den grønne omstillingen fremover. Industrigig...

Les mer

Veien til fremtidens havnæring: – Norge leder an

Veien til fremtidens havnæring: Fremtidens næringsliv bygges på rivende teknologisk utvikling. DNV-sjef Remi Eriksen me...

Les mer