Bærekraftsnytt

Hydrogendebatt og utslippskutt hos matvaregigant

Hydrogendebatten pågår i Europa, og den vil påvirke Norges energipolitikk de neste årene fremover. Derfor var statsminister Støre på Tysklandsbesøk denne uken. Flere store havvindområder fikk nye aktører hos våre naboer i vest, og en norsk matvaregigant har kuttet voldsomt i utslippene sine.

Blå eller grønn hydrogen?

Det er et av mange spørsmål som skal besvares de neste månedene og årene i Europa. Aftenposten/E24 skrev denne uken at regjeringen med Jonas Gahr Støre i spissen var på besøk i Tyskland for å norsk gass, og på sikt blå hydrogen, inn som et mellomledd i den grønne omstillingen.

Tyskerne kom derimot forrige uke med sin klimaplan, og der var det lite som hintet om at blått hydrogen var en del av sin langsiktige plan.

– Norge og Tyskland har vært i 40 års energipartnerskap. Det nye kapittelet vil handle om den industrielle overgangen til å bruke gass til å produsere hydrogen. Hydrogen er det temaet alle snakker om, det er viktig for avkarbonisering, sa Støre til E24.

Selv om det forekommer mest blått hydrogen i Norge, er også grønn hydrogenproduksjon i vekst.

Havvindtildelinger i Skottland

Denne uken ble 17 forskjellige områder merket for havvindanlegg tildelt for utvikling og produksjon. Tre av selskapene som fikk rettigheter var norske; BW Ideol, Fred. Olsen Seawind og Magnora Offshore Winds.

De norske gigantene Equinor og Aker Offshore Wind søkte begge to, men ingen av dem ble tildelt rettigheter.

Tildeldingen var en del av Scotwind-auksjonen, og er første gang på over ti år hvor nye aktører fikk muligheten til havvindrettigheter i landet.

– Variasjonen og størrelsen på prosjektene som vil gå videre til de neste stadiene viser de bemerkelsesverdig fremskrittene innen havvind-sektoren, sa Simon Hodge, sjef i Crown Estate Scotland, ifølge E24.

Nesten 100 prosent utslippskutt

Nå er denne blitt mer klimavennlig. Foto: Mills AS

Matvaregiganten Mills kunne denne uken rapportere at i 2021 reduserte de klimautslippene sine med 92 prosent. Elektrifisering av fabrikken i Fredrikstad var en nøkkelingrediens for å få det til.

– Før brukte vi omtrent 500.000 liter fyringsolje i året, altså rundt 10.000 liter i uka. Alt det utslippet er nå borte fra fabrikken her, sa prosjektleder Øystein Olsen ved Mills til Fredrikstad Blad.

Nå er oljekjelen, som sto for omtrent halvparten av utslippene på fabrikken, byttet ut med ren damp. På sikt er målet å bli klimanøytrale innen 2050.

– Da må vi stille krav til de som leverer råvarer og emballasje. Dette blir en større jobb enn hva vi har gjort på våre egne fabrikker. Vi ønsker at også leverandørene setter seg vitenskapsbaserte klimareduksjonsmål, sier direktør for bærekraft, Emilie Olderskog, til avisen.

Oppdrett dobles og halvparten av blå investeringen går til havvind

I denne ukens podkast snakket vi med Bente Pretlove fra DNV om selskapets nye rapport om fremtidsutsiktene til havøkonomien.

– Det er ingen tvil: Havet blir en større del av økonomien, og vi ser at den blir mer mangfoldig. Den blir veldig påvirket av det grønne skiftet, ifb. hva det nå investeres i, sier programdirektøren for havrommet i forsknings- og utviklingsavdelingen. 

Disse endringene vil ha geopolitiske ringvirkninger, og ikke minst påvirke Norge, som har en verdens lengste kystlinjer.

– Vi anslår at havvind vil passere olje og gass og ta en 50% andel av investeringene i den blå økonomien, tilføyer Pretlove.

Hør episoden her, eller der du vanligvis lytter til podkast.

 

 

FLERE HISTORIER

Veien til fremtidens havnæring: Oljeskatt: – Alle næringer har fått koronastøtte, men det blekner i forhold

Veien til fremtidens havnæring: Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe mener den nye petroleumsskatten renser opp i ...

Les mer

Veien til fremtidens havnæring: Naturen stopper ikke ved bryggekanten

Veien til fremtidens havnæring: Økosystemer kan kollapse om havet ikke vernes. Utfordringen er at vår oppfattelse av na...

Les mer

Foto: Sunniva Tønsberg Gaski/Troms og Finnmark fylkeskommune

Innbyggertallet synker – svarer med fornybarsatsing

På 50 år har innbyggertallet i Berlevåg mer eller mindre blitt halvert. Nye hjørnesteinsbedrifter for å snu utvikling...

Les mer