Energi

Regjeringen vil etablere 30 GW havvind innen 2040

Fra 2 til 1500 havvindmøller: Ambisjonen er at havvind nesten skal matche dagens samlede norske kraftproduksjon.

Under en pressekonferanse onsdag annonserte statsminister Jonas Gahr Støre sammen med finansminister Vedum, næringsminister Vestre og fiskeri- og havminister Skjæran regjeringens nye ambisjoner for havvind de neste årene fremover.

– I dag lanserer vi en storstilt satsing på havvind. Ambisjonen vår er at vi innen 2040 tildeler områder for 30 000 MW havvindproduksjon i Norge, sa Støre på pressekonferansen.

Dette tilsvarer nesten like mye kraft som Norge produserer i dag. Med denne ambisjonen går vi fra de to havvindmøllene som er i drift i dag til om lag 1500 havvindmøller. Byggingen skal skje i løpet av de neste 20 årene, opplyser regjeringen i en pressemelding.

E24 skriver at det også åpnes for å etablere hybridkabler til resten av Europa. Regjeringen har i første omgang tenkt å sende havvinden bare til Norge, men vil vurdere kabler også til kontinentet i nye utlysninger. Dette er noe kraftbransjen har etterlyst, og regjeringen ser ut til å ha lyttet til dette.

– Selskapene må også ønske å bygge ut, sier olje- og energiminister Terje Aasland, ifølge E24

Regjeringen tar sikte på å gjennomføre neste runde med tildeling av konsesjoner for havvind i nye områder i 2025. OED (Olje- og energidepartementet) vil vurdere hvordan man kan effektivisere konsesjonsbehandlingen ved å vurdere konsesjon og godkjenning av detaljplan samlet, og dermed spare tid. Målet på sikt er å åpne et samlet areal på om lag 5-6 ganger Sørlige Nordsjø II, eller omtrent 1 prosent av norske havområder.

 

FLERE HISTORIER

Bærekraftsnytt: Havvind kan gjøre Norges grønne omstilling billigere

Det anerkjente konsulenthuset Boston Consulting Groupt (BCG) lanserte denne uken hvordan klimanøytralitet er en grønn bu...

Les mer