Bærekraftsnytt

Ny nasjonal innsatsgruppe for å nå bærekraftsmålene og tapt mulighet for EU-midler

I tillegg feirer Equinor et havvind-gjennombrudd, og piloter for grønne hurtigbåter kan få opp mot 700 millioner.

Statsministeren skal lede ny innsatsgruppe for bærekraftsmålene med UN Global Compact Norge

Gjennom et nytt nasjonalt forum skal regjeringen sørge for at Norge når bærekraftsmålene innen 2030, skriver regjeringen i en pressemelding. Tiltaket følger opp stortingsmeldingen som kom tidligere i år, som foreslår et nasjonalt forum for bærekraftsmålene.

Innsatsgruppen ledes av statsministeren, og blant de faste medlemmene er kommunal- og moderniseringsministeren, finansministeren, utviklingsministeren, og klima- og miljøministeren, i tillegg til lederne av KS, ForUM, NHO, LO, UN Global Compact Norge og SDG Norge. Forumet møtes 4-6 ganger i året. Andre statsråder, organisasjoner og fagfolk vil være involvert når dagsorden for møtene tilsier det.

 

EU har delt ut 60 mrd til batteriindustri – men ingen norske selskaper har fått

Denne uken skrev Energi og Klima at norsk batteriindustri har gått glipp av 60 mrd kr i EU-midler.

Pål Brun, direktør for finans og bærekraft i Morrow Batteries, mener at regjeringen ikke har fulgt godt nok med.

– Det er statens oppgave å sørge for at vi som nasjon er forberedt og aktivt deltar i alle de mulighetene som det grønne skiftet i Europa gir. Regjeringen sitter på apparatet og kan fange opp mulighetene. Industrien vil ikke klare det alene. Her trengs det en mer aktiv europapolitikk, sier direktør Pål Brun i Morrow Batteries i en kommentar til Næringsdepartementets forklaring, skriver Energi og Klima.

 

Forventer fire grønne hurtigbåter til 700 millioner

Bilparken har blitt grønnere med batterier, men det er ikke selvsagt at grønne skip skal ha batterifremdrift. Nå går fire fylker sammen om å lyse ut konkurranser om design av hurtigbåter, skriver BT/E24. Prisanslag: 700 millioner kroner. Men er det hydrogen, batteri eller ammoniakk som driver testbåtene når fristen går ut i oktober? Fergetrafikken kan stake kurs, tror Anders Ødegård, som er prosjektleder i Sintef med hydrogen som spesialfelt.

– Klassing og sertifisering av hurtigbåter med hydrogen kan gå hurtigere ved at man lærer av fergedriften, sier han til BT/E24.

 

Verdens største havvindpark når en milepæl

Torsdag feiret Equinor, Aker Solutions og flere leverandører at det 107 m høye betongfundamente til havvindturbinene var klart, skriver Stavanger Aftenblad/E24. Hywind Tampen blir verdens største park med flytende havvindturbiner.

– Pilotprosjekter innen havvind har vi nok av. Ikke kom med flere. Nå er tiden for å bygge stort og stadig større. Og med dette prosjektet er vi i full gang, sier Equinors fornybarsjef Pål Eitrheim til Aftenbladet/E24.

 

Ukens podkast: Den nye oljeskatten endrer alt

Regjeringen la frem et forslag til ny petroleumsskatt 1. september, helt i innspurten av valgkampen. Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe kom i studio for å forklare hva det betyr for norsk olje og gass, næringslivet forøvrig og ikke minst miljøet.

Hør ukens episode av podkasten Fremtidens Næringsliv her!

 

FLERE HISTORIER

Bærekraftsnytt: Én milliard kroner til grønn omstilling og nytt havvindanlegg på vei

Den sittende regjeringens grønne plattform bevilget denne uken én milliard kroner fordelt på elleve prosjekter som bidr...

Les mer

Bærekraftsrapportering gir muligheter på børs

For femte året på rad analyserte The Governance Group bærekraftsrapporteringen for Oslo børs’ 100 største selsk...

Les mer