Statsbudsjett

Nytt statsbudsjett får klimaregnskap for første gang

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide har kalt det «regjeringens viktigste klimaprosjekt». Denne uken realiseres det:

For første gang vil statsbudsjettet, som kommer torsdag, ha et detaljert regnskap over klimagassutslippene som budsjettet gir.

– Vi har jobbet intenst med denne planen i ett år, og dette er det mest detaljerte klimabudsjettet som noen gang er blitt laget av en regjering i Norge. Vi har gått grundig gjennom alle sektorer, sier Barth Eide til VG.

Statsråden kaller det «den grønne boken», og understreker at den vil komme hvert år fremover. Det blir en oversikt over fjorårets utslipp, årets utslipp, og fremdrift på Norges klimamål.

Regjeringens «omstillingsmål» fra Hurdalsplattformen er 55 % kutt innen 2030. Dette målet er ikke meldt inn til FN, og er ikke en internasjonal forpliktelse.

Ifølge Klima- og miljødepartementet ble det kuttet 500 000 tonn CO2-ekvivalenter for lite i 2021, i en løypemelding om utslippsmålet i 2030. I 2022 ligger det an til å bli kuttet 400 000 tonn for lite, skriver NRK. Det er altså et gap – en «utslippsgjeld» – på 900 000 tonn. Til sammenligning er utslippene fra norsk økonomi 50 millioner tonn i året. Utslippene fra de statseide selskapene er i samme størrelsesorden, rundt 44 millioner tonn.

Departementet sier til NTB at ambisjonene er at dette skal hentes inn, og at klimabudsjettet skal gå i balanse i 2030.

 

FLERE HISTORIER

Statsminister Jonas Gahr Støre la ned grunnsteinen som markerte byggestart på Morrows batterifabrikk mandag. Foto: Siva.

Energi: Byggestart for norsk batterifabrikk

Batterifabrikken som Morrow og Siva bygger i Arendal ble påbegynt mandag, da statsminister Jonas Gahr Støre la ned grunn...

Les mer

FNs generalforsamling: Danmark først ute – vil klimakompensere tap og skader i andre land

Under et ministermøte ifb. FNs generalforsamling tirsdag lovte Danmark å gi 100 mill. DKK til utviklingsland som oppleve...

Les mer