Odfjell fulgte oppfordringen: utstedt bærekrafts-obligasjon 

Kim Gabrielli, direktør i UN Global Compact Norge, oppfordret norske bedrifter til å utstede bærekraftsobligasjoner i september 2019. Det møtte begrenset begeistring i Finansavisen, men begeistringen er kanskje større nå som shipping-giganten Odfjell har tatt oppfordringen?

For én uke siden varslet Odfjell i en børsmelding en potensiell utstedelse av et bærekraftslinket obligasjonslån på 850 milliarder norske kroner. Utstedelsen ble betydelig overtegnet, som vitner om stor interesse. Lånet skal bidra til å nå selskapets mål om å halvere karbonintensiteten i sin kontrollerte flåte innen 2030.

– Med denne obligasjonen understreker vi våre forpliktelser og ambisjoner rundt bærekraft. Odfjell har i mange år jobbet aktivt for å redusere utslipp og miljøavtrykk, og vi er glade for å se at investorer og banker støtter oss gjennom denne bærekraftslinkede obligasjonen, sier administrerende direktør Kristian Mørch i pressemeldingen.

Obligasjonslånet vil bli søkt notert på Oslo Børs og Euronext ESG Bonds. Fra før er det 62 grønne obligasjoner i Euronext sin ESG-oversikt for Oslo, men ingen bærekraftsobligasjoner. Odfjell kan derfor se ut til å bli det første selskapet listet på Euronext ESG Bonds sin oversikt over bærekraftsobligasjoner.

– Vi er selvfølgelig veldig glade for at de tok oppfordringen, men ikke overrasket over at et av våre medlemmer ser ut til å bli de første med hensikt om å notere en bærekraftsobligasjon på Euronext, Europas største børs, sier Kim Gabrielli, administrerende direktør i UN Global Compact Norge.

DNB Markets, Nordea og SEB var tilretteleggere i forbindelse med plasseringen av det nye obligasjonslånet. Å nå bærekraftsmålene krever finansielle krafttak både hos næringslivet og myndigheter. Investeringsgapet er på 2,5 billioner dollar årlig, og tre prosent av global BNP investert i å nå bærekraftsmålene årlig vil være nok til å lukke gapet. Bærekraftige obligasjonslån kan være et verktøy for selskaper til å bidra med å finansiere sitt eget krafttak og ta sin del av ansvaret for å nå bærekraftsmålene. Også for myndigheter kan det være et alternativ å finansiere det grønne skiftet og bærekraftsmålene med statsobligasjoner. Nylig utstedte Storbritannia nemlig en grønn statsobligasjon.

 

FLERE HISTORIER