FNs generalforsamling

Støre: – Ukraina-krigen truer bærekraftig utvikling

– I tider med kriser og økte globale spenninger, føler vi alle på presset om å sette våre nasjonale bekymringer foran global solidaritet, sa statsministeren.

Torsdag ettermiddag, New York-tid, var det Jonas Gahr Støre sin tur til å tale for generalforsamlingen i FN.

Han startet med å understreke at verdenssamfunnet står i flere ekstreme kriser: krig, klimaendringer, pandemi, matusikkerhet og ulikhet, og henviste til generalsekretær Guterres’ tale tidligere i uken:

– Vi har verdiene og prinsippene til å håndtere disse krisene: De er nedfelt i FN-pakten.

Han påpekte at Russlands angrep på Ukraina har ført til store lidelser og humanitære behov, og at Russland «er ansvarlige for å få en ende på den».

– Vi føler alle på følgende av krigen: Energitilgangen er under press, inflasjonen stiger og matusikkerheten har økt dramatisk. Vanlige mennesker over hele verden – ikke minst i utviklingsland – betaler prisen, sa Støre.

Støre understreket også at klima og sikkerhet henger tett sammen, og at økt global oppvarming med mer ekstremt vær og klima vil i økende grad påvirke væpnede konflikter. Matsikkerhet var et gjentakende tema for talen.

– Prisene på mat, drivstoff og gjødsel var allerede høye før krigen i Ukraina, og har blitt dramatisk mye høyere med krigen. Hvis det globale samfunnet ikke handler raskt, vil den nåværende matpriskrisen utvikle seg til en mattilgjengelighets- og forsyningskrise, det er alvorlig.

Støre fortalte at Norge har lyttet til bekymringer fra utviklingsland og skal doble klimafinansieringen til de aktuelle landene til 2026. innunder dette er målet å minst tredoble støtten for klimatilpasning og motstandsdyktighet. Selv skal Norge ifølge Støre «fortsette å kutte klimautslipp» og «spille i en viktig rolle i den grønne omstillingen».

I tillegg til å bekjempe klimaendringer er matsikkerhet på toppen av utviklingsagendaen.

Støtte til matsikkerhet

– I år gir vi mer enn 300 millioner dollar i støtte for initiativer knyttet til matsikkerhet alene. Vi må øke humanitær støtte og bedre de sosiale sikkerhetsnettene, promotere lokal matproduksjon i det globale sør, sikre tilgang til frø, gjødsel og teknologi for bønder, og også akselerere omstillingen til klimabestandige og bærekraftige matsystemer.

Solidaritet var også et gjengående tema, og Støre trakk også frem Norges arbeid i Sikkerhetsrådet med fred og sikkerhet som viktig.

– I tider med kriser og økte globale spenninger, føler vi alle på presset om å sette våre nasjonale bekymringer foran global solidaritet. I urolige tider er det naturlig at politiske ledere prøver å sette sine egne først. Men det er mulig å gjøre begge deler. Vi er avhengige av hverandre og vi har en felles fremtid. Uten et sterkt og effektivt FN, har ikke det internasjonale samfunnet mulighet til å løse utfordringene vi står overfor.

Støre avsluttet med at det er viktig å ikke miste håpet på tross av at man lever i utfordrende tider, tider vi best kommer gjennom ved å jobbe sammen.

Hele talen kan leses her.

 

FLERE HISTORIER

FNs generalforsamling: Danmark først ute – vil klimakompensere tap og skader i andre land

Under et ministermøte ifb. FNs generalforsamling tirsdag lovte Danmark å gi 100 mill. DKK til utviklingsland som oppleve...

Les mer

Klima og miljø: Oljefondet ber selskapene ha netto null utslipp i 2050

Tirsdag publiserte Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet (SPU), en ny handlingsplan for klima...

Les mer