COP27

Tap og skade-fond etableres

Klimatoppmøtet i Egypt løp halvannen dag på overtid. Søndag morgen klarte delegatene å bli enig om et globalt fond for å finansiere tap og skade.

Klimatoppmøtet i Sharm El-Sheikh skulle avsluttet på fredag, men forhandlingene halte ut til søndag morgen. Etter en lang natt var resultatet klart kl. 7, og UNFCCC-sjef Simon Stiell, FNs klimatopp, adresserte rommet med utslitte delegater:

– Dette var ikke lett i det hele tatt. Men dette utfallet vil gagne de mest sårbare i verden, sier Stiell, ifølge The Guardian.

«Tap og skade» er diplomat-termen for den delen av klimafinans som gjelder erstatning. Land som allerede kjenner på vreden til et varmere, våtere og villere klima er i liten grad de vestlige og industrialiserte nasjonene som har forårsaket klimaendringene. Tap og skade-fondet, som skal være på plass innen klimatoppmøtet i Dubai om et år, sørger for at «de mest sårbare» landene får noe økonomisk kompensasjon.

Også Sherry Rehman, klimaminister i Pakistan – som denne høsten opplevde rekordflom – var fornøyd med at fondet nå etableres.

– Dette handler ikke om veldedighet. Dette er et avdrag på investering i våre fremtider, og klimarettferdighet.

Fondet skal både forsynes med offentlige og private midler, ifølge klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

 

FLERE HISTORIER

Hannah Pretlove, politisk rådgiver i UN Global Compact Norge, skriver om det amerikanske mellomvalget.

Meninger: «Klima er det visst bare å glemme!»

Setter mellomvalgets resultat en stopper for klimaarbeidet i USA? 

Les mer

COP27: Norge klimafinansierer sin andel av historiske utslipp

Målt mot historiske utslipp, gir Norge sin andel av klimafinansieringen som er vedtatt i Parisavtalen.

Les mer