Magasin

Bærekraftsnytt Fornybar energi vokser stadig, men nordmenn mener det er vanskelig å handle bærekraftig

Mot slutten av året er det lettere å se hvordan året egentlig har gått. Den globale fornybarsatsingen vokser stadig, mens norske forbrukere mener det er vanskelig å handle bærekraftig.

Les mer

Foto: Bent G. Nordeng/Thinkstock

Bærekraftsnytt Rapportbonanza og Black Friday i sirkulærøkonomiens tid

Denne uken kom det flere rapporter som omhandler fremtidens næringsliv. I en av dem kom det en skikkelig gladnyhet. Den norskbaserte fornybarnæringen passerte for første 50 milliarder kroner i total omsetning. I DNV og Norsk Industri sin «Energy Transition Norway» ble det derimot fastslått at Norge mest sannsynlig ikke når sine klimamål.

Les mer

Foto: Sunniva Tønsberg Gaski/Troms og Finnmark fylkeskommune

Innbyggertallet synker – svarer med fornybarsatsing

På 50 år har innbyggertallet i Berlevåg mer eller mindre blitt halvert. Nye hjørnesteinsbedrifter for å snu utviklingen trengs – da satser kommunen på fornybar energi.

Les mer

Fortums gjenvinningsanlegg på Klemetsrud. Foto: Einar Aslaksen / Fortum Oslo Varme

Bærekraftsnytt EU-nei til norsk karbonfangst og «Havets Tesla» rulles ut

Denne uken fikk gjenvinningsanlegget på Klemetsrud nei til midler fra EU. Målet var å finansiere et karbonfangst- og lagringsanlegg som skulle drastisk kutte Oslos CO2-utslipp. Samtidig ble et historisk skip presentert for offentligheten.

Les mer

Bærekraftsnytt Stor spenning rundt endelig klimaavtale og krav fra naboland

Denne helgen ventes den endelige avtalen etter klimatoppmøtet i Glasgow. De foreløpige utkastene har fått kritikk fra begge sider av spekteret, og nå knyttes det stor spenning mot det endelige resultatet. Samtidig har planene om et statlig eid hydrogenselskap utviklet seg, og Norge har fått kritikk fra sine naboland.

Les mer

Bærekraftsnytt Skog, kull og finansiering har stått i sentrum under klimatoppmøtet

Denne uken har naturligvis klimatoppmøtet i Glasgow fått mye oppmerksomhet – og ikke uten grunn. Svært ambisiøse mål og planer har blitt annonsert i løpet av uken som har gått på COP26, og dersom alle gjennomføres kan 2-gradersmålet nåes mener IEA. Samtidig har flere spennende samarbeid blitt inngått utenom samlingen i Skottland.

Les mer

Grønn industri kan bli som oljeeventyret

For å tilrettelegge for det grønne skiftet og skape fremtidens næringsliv trengs kompetanseoverføring på tvers av sektorene. Batteriprodusent mener dette minner om starten på oljeeventyret.

Les mer

Bærekraftsnytt Energibyrå gir verden dårlig tid, men havvindindustrien nærmer seg olje-nivå

Det internasjonale energibyrået (IEA) understreker i ny rapport at verden fremdeles er langt unna å nå klimamålene i Parisavtalen. På hjemmebane har både statsbudsjett blitt lagt frem, ny regjeringsplattform blitt lansert og nye ministre har fått nøkkelen til sine nye kontorer – alt med stor betydning for fremtidens næringsliv.

Les mer

Bærekraftsnytt Rekordlang undersjøisk strømkabel åpen for drift og Oljefondet utelukker selskaper

Den lenge planlagte strømkabelen fra Rogaland til Newcastle, North Sea Link, åpnet denne uken. Samtidig er sluttdatoen satt for Norges siste kullgruve, og Greta Thunberg kalte verdensledernes lovnader for tomprat under ungdommens klimatoppmøte.

Les mer

Bærekraftsnytt FNs høynivåuke, mindre midler til grønne skip og lovnader om karbonnøytralitet i oljesektoren

Investeringsstans i kullkraftverk, flere midler for klimainvestering og økt fokus på samarbeid var blant høydepunktene under høynivåuken på FNs generalforsamling denne uken. Milliarder til å løse verdens matutfordringer ble lovet under FNs matmøte. I tillegg forplikter flere av verdens største oljeselskaper til å bli karbonnøytrale innen 2050, og pengesekken snurpes inn for grønne skip.

Les mer

Bærekraftsnytt Ny nasjonal innsatsgruppe for å nå bærekraftsmålene og tapt mulighet for EU-midler

I tillegg feirer Equinor et havvind-gjennombrudd, og piloter for grønne hurtigbåter kan få opp mot 700 millioner.

Les mer

Bærekraftsnytt Én milliard kroner til grønn omstilling og nytt havvindanlegg på vei

Den sittende regjeringens grønne plattform bevilget denne uken én milliard kroner fordelt på elleve prosjekter som bidrar til grønn omstilling i næringslivet. Samtidig tror ekspert at bærekraftsapportering blir en av nøkkelindikatorene når selskaper skal søke om finansiering i fremtiden.

Les mer