EPISODE 51: Blå innovasjon kan løse klima- og naturkrisen samtidig

https://shows.acast.com/fremtidensnaeringsliv/episodes/bla-innovasjon-kan-lse-klima-og-naturkrisen-samtidig

Havnæringer må får blomstre i Norge, mener Christine Spiten og Børge Bjørneklett.

– Flytende solenergi vil vokse mye raskere enn [øvrig] solenergi, isolert sett – det er veldig nytt og høres litt outlandish ut i Norge, men det er høyt på agendaen i stater i Sørøst-Asia, Latin-Amerika og Afrika. Om 20 år ville jeg ikke blitt overrasket om solceller primært legges på vann, og ikke settes opp på dyrkbar mark eller arealer som må avskoges, sier Børge Bjørneklett.

Han er CEO i Ocean Sun, selskapet som sannsynligvis er i tet på flytende solkraft i Norge. Når denne teknologien modnes, kan den bidra til å løse natur- og klimakrisen i tandem.

Tiåret frem til 2030 er FNs havforskningstiår. Sjøfartsnasjonen Norge er avhengig av at havet røktes på en bærekraftig måte. Da spiller blå innovasjon en nøkkelrolle.

– Det er gode forutsetninger for å starte opp og etablere nye virksomheter i Norge. Men det er kanskje mindre gode forutsetninger for å skalere, vokse og bli værende i Norge.

Det sier Christine Spiten, kaptein, ingeniør og CEO i EntrepreneurShipOne. Hun peker på at det investeres «altfor mye i olje og gass sammenlignet med grønne næringer».

– Spesielt grønne havnæringer er i oppstartsfasen, og har ikke de samme forutsetningene som de store og etablerte til å kunne vokse og blomstre her. Det handler kanskje om å stimulere gjennom å gi like gode vilkår – både skattemessig, og når det gjelder industriene og støttefunksjonene rundt – hvis man ønsker at selskaper som Ocean Sun skal bli værende her, sier Spiten.

Unesco støtter denne episoden av Fremtidens Næringsliv, som er første del av en serie om havet. Havkommisjonen i Unesco, IOC (Intergovernmental Oceanographic Commission), tok initiativ til FNs havforskningstiår i 2017.

Hør episoden under, eller finn den på Spotify, Apple Podcasts og andre steder du lytter til podkast:

Følg Fremtidens Næringsliv på Instagram!

 

FLERE EPISODER

Hurdalsplattformen og grønn investeringsbank: – En radikal idé

Regjeringen vil mye med den nye plattformen, men nå skal ambisjoner bli til konkrete mål som tar oss inn i en digital og...

Les mer

– Ikke stol på headhunterne

Sosiale entreprenører tenker annerledes om mangfold. De riktige folkene har ikke alltid riktig CV, mener Ferd-eier Johan ...

Les mer