EPISODE 22: Blockchain og transparens

Hvor kommer egentlig råvarene fra? Blokkjeden er et våpen mot korrupsjon, barnearbeid, og juks med etiketter.

Ett av fem matprodukter er jukset med; Mali Hole Skogen og Sigbjørn Høgne diskuterer hvordan blockchain kan sikre transparens i verdikjeden.

– Havbruksnæringen i Norge opplever at det er juks med mat: Fisk blir pakket om og solgt som norsk, selv om den ikke er det, sier Sigbjørn Høgne, analysesjef i Atea.

Ett av fem matprodukter er jukset med. Også i Europa og Norge.

Falsk merking kan være et problem i flere bransjer: er malingen miljøvennlig? Er maten fri for palmeolje?

– Hva er det som er sant, og hva kan faktisk dokumenteres? Der kommer blokkjeden inn, som en type teknologi som gjør at du faktisk kan stole på dette. Dessverre er enkelte aktører villig til å gå ganske langt for å prøve å lure konsumenter, sier Høgne.

Lytt til podkasten her for å høre mer om merking og transparens, og ikke minst utfordringene ved å ta i bruk teknologien – og husk å abonnere for å få med deg nye og gamle episoder.

 

FLERE EPISODER

Bærekraft inn i kjernestrategien

Bærekraft har kommet inn i forretningsstrategiene, men kompetansen er kritisk manglende, ifølge S-HUBs undersøkelse. Er norske bedrifter klar for det bærekraftige skiftet?

Les mer

Bærekraftig landbruk

Landbruket er den eneste sektoren med en forpliktende klimaavtale, og Bondelagets Sigrid Hjørnegård forteller om naturens egen karbonfangst- og lagring, digitale gjerder og løsninger som ikke er funnet opp ennå.

Les mer