EPISODE 34: Datasjøer og digitale økosystemer

For et langt år siden digitaliserte vi det meste over natten. Det var mulig fordi infrastrukturen allerede var på plass. Regjeringen vil ha én digital offentlig sektor – men hvordan? Det blir et hovedtema på Digitaliseringskonferansen 26.–28. mai.

Digitalisering er en av nøklene i det grønne og bærekraftige skiftet, og datadeling blir viktig.

– Vi må i større grad skjønne når vi kan bruke data, og hvilke data som er nyttig å dele, sier Lena Lundgreen. Hun er direktør for offentlig sektor i Microsoft, og følger opp med et eksempel: 

– Ruter pleier å si det sånn: Hvem er det som vet hvor det regner i Oslo? Det er Ruter, for da går vindusviskerne på bussene. Hvordan knytter vi sammen de som har data med de som trenger dem? Det er upløyd mark.

For et år siden måtte vi plutselig gjøre alt digitalt. Over natten ble arbeid, møter, konserter og middager arrangert digitalt. Var Norge bedre rustet enn andre land?

– Økosystemet under tjenestene er veldig godt. Det er kanskje en av nøkkelfaktorene for at vi klarte å digitalisere så fort i pandemien, sier digitaliseringsdirektør Steffen Sutorius.

– Vi hadde aldri klart det så fort hvis ikke infrastrukturen var bra.

Det er utvilsomt mange personer og virksomheter som sitter på data andre trenger – men hvordan kan de deles, og hvor ligger de bærekraftige businessmulighetene?

Hør mer om digitale økosystemer, datasjøer og datafabrikker i episoden under:

 

FLERE EPISODER

Ny verdikjede for negativt karbon

For å skalere karbonfangst og -lagring må det etableres en helt ny verdikjede for negativt karbon. Det er Microsoft Norg...

Les mer

Maritim omstilling

Norsk skipsfart binder sammen verden, og sjøfartsnasjonen Norge har omfattende grønne prosjekter – må vi krysse verde...

Les mer