EPISODE 43: – Det er krevende å starte fra scratch

https://shows.acast.com/fremtidensnaeringsliv/episodes/terje-aasland-ap-det-er-krevende-a-starte-fra-scratch

Arbeiderpartiet vil ha en mission economy – men å opprette nye selskaper vil være å starte fra scratch, mener Aps Terje Aasland.

Norge trenger nye jobber når oljen ser solnedgangen. Ideen om en aktiv stat som velger ut sektorer å satse på, en oppdragsøkonomi, har blitt foreslått som en viktig driver. Blant Ap-toppene er ideen populær – Espen Barth Eide har kalt oppdragsøkonomiens mor, Mariana Mazzucato, for verdens viktigste økonom.

Terje Aasland deler oppfatningen om at vi bør plukke vinnerindustrier å satse på, som hydrogen og flytende havvind.

– Vi må tørre å satse, med staten som fundament, sier han.

– Staten kan være en muskel som gir næringslivet en anledning til å yngle. Det er positivt; det viktigste er at staten er en god tilrettelegger for det private næringslivet og private initiativer. Jeg tror at staten noen ganger kan være en god medeier sammen med private, fortsetter Aasland.

Aasland mener at det viktigste er å gi tydelige styringssignaler – ikke å etablere nye selskaper.

– Det er krevende å velge sektorer vi skal etablere selskaper i og så starte fra scratch – men å lage rammeverk for nye teknologier, det er viktig. 

 

FLERE EPISODER

Siste rapport fra FNs klimapanel: – Det hjelper ikke med klimatilpasning før vi har fred på bakken

Vi har ennå ingen klimakriger, men i politisk uro kan klimaendringer tenne en gnist, mener Halvard Buhaug, som er medforf...

Les mer

Røde punkter i NHOs veikart: – Dette er en tikkende bombe

Status er gjort opp for NHOs veikart til fremtidens næringsliv, og på tre punkter er det dårlig stilt: klima, kompetans...

Les mer