EPISODE 59: Havøkonomien i 2050

NY DNV-RAPPORT: OPPDRETT DOBLES OG 50% AV DE BLÅ INVESTERINGENE GÅR TIL HAVVIND

Fersk DNV-rapport spår utviklingen i havøkonomien de neste tiårene: brorparten av investeringene vil gå til havvind, forteller DNVs forskningsleder for hav, Bente Pretlove.

I rapporten Ocean’s Future to 2050 spår DNV en skarp reduksjon i olje og gass, eksponentiell vekst i havvind, og stabil vekst i havbruk og oppdrett.  

– Det er ingen tvil: Havet blir en større del av økonomien, og vi ser at den blir mer mangfoldig. Den blir veldig påvirket av det grønne skiftet, ifb. hva det nå investeres i, sier Bente Pretlove.

Disse endringene vil ha geopolitiske ringvirkninger, og ikke minst påvirke Norge, som har en verdens lengste kystlinjer.

– Vi anslår at havvind vil passere olje og gass og ta en 50% andel av investeringene i den blå økonomien.

Les mer om DNVs havrapport og den blå økonomien her

Denne episoden er en del av serien Veien til fremtidens havnæring, som er støttet av Den norske Unesco-kommisjonen. Hele serien finner du her.

Pretlove er også medlem av den nasjonale komiteen for FNs havforskningstiår. Så hvordan står det til med havforskningen?

– Vi vet det vil komme utfordringer knyttet til økosystemer og marint liv, men vi vet rett og slett ikke nok om havet, sier Pretlove.

Hele episoden finnes der du hører podkast – og du kan høre den her:

 

FLERE EPISODER

Finansverdenens «Manhattan Project»

Det er nærmest umulig å slå markedet. Denne oppdagelsen førte til den kanskje viktigste nyvinningen i finans de siste ...

Les mer

Gourmetkokken som vil ha mer oppdrett

Nøkkelen ligger ikke i å fiske mer rett utenfor kysten, mener Christopher Haatuft.

Les mer