EPISODE 49: Hurdalsplattformen og grønn investeringsbank: – En radikal idé

Regjeringen vil mye med den nye plattformen, men nå skal ambisjoner bli til konkrete mål som tar oss inn i en digital og utslippsfri fremtid. Hva kan vi forvente oss av fire år med styring på Hurdalsplattformen?

Hurdalsplattformen er full av ambisiøse lovnader – mål om å sette mål – og disse må følges opp med konkrete tiltak.

Får vi en grønn investeringsbank, et stadig grønnere Oljefond, en kraftfull satsning på kompetanse og digitale løsninger på eldrebølgen?

– Det er spennende formuleringer i plattformen om Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet). At klimarisiko skal vurderes høyere er bra, og mål om nullutslipp i porteføljen er noe vi skal pushe på videre, og som kommer til å ha enorm betydning om man tar den helt ut, sier Oda Bjerkan, leder for politikk og regioner i UN Global Compact Norge.

Nils-Ola Widme, næringspolitisk direktør i Abelia, mener ideen om en grønn investeringsbank er radikal her til lands.

– Hvis det er noe som preger norsk politikk, så er det at vi setter oss ikke veldig ambisiøse mål, sier han.

Næringslivet skal bidra til å holde en kraftfull velferdsstat i live de neste tiårene, og staten skal blant annet inngå klimapartnerskap med enkeltsektorer. I dag er det bare landbruket som har en slik klimaavtale. Kanskje disse utformes etter modell fra sektoravtalene i Storbritannia? Blir det satt næringsmål, eksportmål og klimamål samtidig?

Her kan du høre episoden om landbrukets klimaavtale: Bærekraftig landbruk

Administrerende direktører i Abelia og UN Global Compact Norge inviterer sine politikk-ledere for å svare og spekulere i hva de neste fire årene bringer.

 

FLERE EPISODER

– Ikke stol på headhunterne

Sosiale entreprenører tenker annerledes om mangfold. De riktige folkene har ikke alltid riktig CV, mener Ferd-eier Johan ...

Les mer

Kort forklart: En ny menneskerettslov for næringslivet

Due diligence for dummies: Den nye åpenhetsloven skal hindre menneskerettsbrudd i leverandørkjedene. Er din bedrift klar...

Les mer