EPISODE 38: Kort forklart: Bærekraft i SMB-er

Bærekraftig innovasjon foregår på en annen måte i mindre bedrifter. Det byr også på andre skaleringsutfordringer.

– Noen av de små og mellomstore bedriftene er til og med etablert utelukkende for å nå et bærekraftsmål, og har veldig viktig kompetanse.

Det sier Kristian Wengen, daglig leder i Tinkr. Han mener at bærekraftig innovasjon i SMB-er foregår på en annen måte enn i de store bedriftene.

Halvparten av de ansatte og halvparten av verdiskapingen skjer i små og mellomstore bedrifter (SMB-er). Derfor er deres bærekraftsarbeid helt sentralt for å nå bærekraftsmålene.

Men det mangler nasjonale indikatorer, og det som ikke måles, er det ofte ingen som ser.

– Hva slags indikatorer brukes? Det kan måles på om bedriften har en bærekraftsansvarlig. Og har bedriften implementert bærekraftsmålene i sin strategi? Dette er forholdsvis fremmedgjørende for mikrobedrifter, sier Wengen.

I de minste bedriftene jobber kanskje samme person med logistikk, emballasje, forretningsutvikling og administrasjon. Da er det også kortere vei til å implementere innovative, bærekraftige løsninger. 

Hvordan kan samfunnet tilrettelegge for å belyse og skalere alle løsningene på bærekraftsutfordringene?

Dette er en spesialepisode av Fremtidens Næringsliv. Hør episoden her, eller i din podkastspiller:

 

FLERE EPISODER

Kort forklart: EU-taksonomien

EUs taksonomi over bærekraftige økonomiske aktiviteter vil bli formelt vedtatt i sommer. Her er en kjapp guide til hvord...

Les mer

Ny verdikjede for negativt karbon

For å skalere karbonfangst og -lagring må det etableres en helt ny verdikjede for negativt karbon. Det er Microsoft Norg...

Les mer