EPISODE 47: Kort forklart: En ny menneskerettslov for næringslivet

Due diligence for dummies: Den nye åpenhetsloven skal hindre menneskerettsbrudd i leverandørkjedene. Er din bedrift klar for å gjennomføre aktsomhetsvurderinger?

Årlig kjøper nordmenn et utall importvarer, uten å ha kunnskap om hvordan de er produsert. I visse sektorer er mange var for menneskerettsbrudd og dårlige arbeidsforhold.

Les mer: 6 skritt for aktsomhetsvurderinger

Et eksempel var da tekstilindustrien havnet i søkelyset da flere tekstilfabrikker i Rana Plaza i Bangladesh kollapset i 2013. Ulykken tok over 1100 liv, og gjorde mange forbrukere bevisst på prisen andre betaler når du kjøper for billige klær. Men hvordan jobber bedrifter i Norge med sine egne leverandørkjeder?

I juni vedtok Stortinget en åpenhetslov, som pålegger større bedrifter å gjennomføre aktsomhetsvurderinger.

Dette kan bli starten på slutten for menneskerettsbrudd i leverandørkjeden.

– Aktsomhetsvurderinger er en metode som skal redusere risiko, sier Heidi Furustøl.

Hun er daglig leder i Etisk Handel, og har sittet i utvalget som forberedte lovforslaget. Furustøl forklarer at bedrifter som omfattes av den nye loven må rapportere om aktsomhetsvurderinger årlig, og oppdatere dem oftere om nødvendig. I tillegg har forbrukere krav på informasjon.

– Du og jeg kan gå inn i en butikk, og for eksempel spørre om hvordan denne spesifikke genseren er laget med hensyn til menneskerettighetene, forteller hun.

Men hvordan gjennomfører bedrifter aktsomhetsvurderinger?

Hør denne Kort forklart-episoden av Fremtidens Næringsliv her, eller der du pleier å høre på podkaster:

 

FLERE EPISODER