EPISODE 35: Kort forklart: EU-taksonomien

https://shows.acast.com/fremtidensnaeringsliv/episodes/kort-forklart-eu-taksonomien-med-line-asker

EUs taksonomi over bærekraftige økonomiske aktiviteter vil bli formelt vedtatt i sommer. Her er en kjapp guide til hvordan det påvirker det bærekraftige skiftet, norsk næringsliv, og din bedrift.

– For å nå sine ambisiøse klimamål, er EU helt avhengig av at kapitalen kanaliseres til de reellt grønne og bærekraftige aktivitetene. Det er hovedformålet med taksonomien, sier Line Asker.

«EUs taksonomi for bærekraftige aktiviteter» kan høres i overkant teknisk ut, men formålet er enkelt. Den skal hjelpe investorer å unngå grønnvaskede selskaper, og gi et entydig svar på hvor bærekraftig en bedrift er. Slik kan den fungere som et oppslagsverk for hva som er grønn og bærekraftig forretningsdrift.

Mange bedrifter har ikke oversikt over hvilke grønne aktiviteter de har. Da kan man få mye igjen for å gjøre en kartlegging.

– Det er mye kapital som nå jakter de grønne og bærekraftige aktivitetene. De ønsker å investere i selskapene som har en høy andel av grønne aktiviteter. Det kan bidra til at norske bedrifter som har mye bærekraftige aktiviteter kan få rimeligere finansiering, både fra investormarkedet og bankforbindelsene sine, sier Asker.

I taksonomien kan man slå opp den enkelte aktivitet: hvis man driver med en type transport, kan man finne frem til nettopp den aktiviteten, og se hvordan det påvirker din bedrift. Det er altså ikke snakk om å lese tusen sider med teknisk sjargong.

Les anneksene til taksonomien her, hvor kravene til grønne og bærekraftige aktiviteter er sortert etter bransje.

Dette er en spesialepisode av Fremtidens Næringsliv. Hør episoden her, eller i din podkastspiller:

 

FLERE EPISODER

Datasjøer og digitale økosystemer

For et langt år siden digitaliserte vi det meste over natten. Det var mulig fordi infrastrukturen allerede var på plass....

Les mer

Ny verdikjede for negativt karbon

For å skalere karbonfangst og -lagring må det etableres en helt ny verdikjede for negativt karbon. Det er Microsoft Norg...

Les mer