EPISODE 28: Livslang omstilling

Kompetansebehovet er stort, ifølge NHOs ferske kompetansebarometer.

Omstillingen samfunnet står overfor, handler ikke bare om en karbonavhengig økonomi: Arbeidstakere må omstille seg oftere, mener Ole Erik Almlid og Christian Pedersen.

NHOs kompetansebarometer er en årlig undersøkelse av næringslivets behov for kompetanse. Årets resultater ble lansert 12. mars, og tallenes tale er klar: Kompetansebehovet er stort. 

NHO-sjef Ole Erik Almlid har noen forslag til hvordan behovet kan mettes:

– Samarbeid med næringslivet, og hvordan universitetene kan knytte seg tettere på bedriftene, for å sikre livslang læring i bedriften. Og til våre kolleger i norske bedrifter: Jobb litt mer med kompetanseheving blant de du har, heller enn å skifte dem ut, sier Almlid, og legger til:

– Hvis du tror kompetanse er dyrt, prøv inkompetanse. Dét er dyrt, det.

Evig omstilling

Christian Pedersen understreker at det ikke bare er bedriftene som må jobbe med kompetanseheving – de ansatte må også være innstilt på evig læring.

Endringsvilje kan bli nøkkelkvalifikasjonen til fremtidens lyse hoder.

– Som arbeidstakere må vi venne oss til omstilling mange ganger i karrieren. Utdanningssystemet må sørge for to veldig viktige ting for oss som arbeidsgivere: Utdanne mennesker som er endringsvillige og kan håndtere endring, sier Pedersen.

Hør episoden her, eller i din podkastspiller. Husk å abonnere for å få med deg fremtidige episoder!

 

FLERE EPISODER

Tech-kvinner og Norges kompetansemangel

3/4 bedrifter trenger mer IKT-kompetanse, og flere tech-kvinner kan være svaret, mener digitaliseringsminister Linda Hell...

Les mer

Fødselshjelp til nye forretningsmodeller

Jørgensen og Pedersen øser ut spørsmål som kan endevende forretningsmodeller.

Les mer