EPISODE 33: Ny verdikjede for negativt karbon

For å skalere karbonfangst og -lagring må det etableres en helt ny verdikjede for negativt karbon. Det er Microsoft Norge og Aker Carbon Capture nå i gang med.

Karbonfangst og -lagring (CCS) er en av mange nøkkelfaktorer for å nå Parismålene og begrense oppvarmingen til under 2 grader.

Aker Carbon Capture og Microsoft Norge har nylig signert en intensjonsavtale med Ørsted om å støtte utvikling av karbonfangst ved danske fabrikker, og potensielt lagre fanget CO2 i norske geologiske formasjoner, gjennom prosjektet Northern Lights.

– Her på berget har vi kanskje noen litt unike forutsetninger for dette. Vi har en bevist gjennomføringsevne på store prosjekt, som jeg tror er noe av det som taler for Norge nå, sier Ole Henrik Ree i Microsoft Norge.

For å skalere CCS i det omfanget som er nødvendig, må negativt karbon bli en handelsvare. Da må det etableres helt nye verdikjeder. Heldigvis er ikke alle aspekter ved CCS nybrottsarbeid.

– Dette er ikke ny teknologi, CO2 har blitt separert og lagret på Sleipner og Snøhvit i mange år, sier Hanne Rolén.

Nå handler det om skalering av karbonfangst og -lagring som en del av klimaløsningen. Og det som har vært en teknologi som flere ganger har mislyktes i skaleringen, kan med en solid satsing kanskje ta av.

– Det er et økt press i markedene, vi ser det på finanssiden, EU-taksonomien, og grønne investeringer som forventning til hvordan vi skal komme oss igjen etter pandemien. Dette tiåret blir det tiåret hvor vi faktisk handler, sier Rolén.

Norge har Europas største olje- og gassforekomster, etter Russland. Kan fullskalaprosjektet bli starten på et nytt – om enn omvendt – oljeeventyr?

Lytt til podkasten her, eller i din podkastspiller. Husk å abonnere for å ikke gå glipp av andre episoder!

 

FLERE EPISODER

Maritim omstilling

Norsk skipsfart binder sammen verden, og sjøfartsnasjonen Norge har omfattende grønne prosjekter – må vi krysse verdenshav med seil igjen?

Les mer

Asperger som konkurransefortrinn

Mange med Asperger syndrom er ofte høyt utdannet, men er likevel i Nav-systemet, og får ikke brukt kompetansen sin i en relevant jobb.

Les mer