EPISODE 33: Ny verdikjede for negativt karbon

https://shows.acast.com/fremtidensnaeringsliv/episodes/rolen-og-ree-offsetting-og-negativt-karbon

For å skalere karbonfangst og -lagring må det etableres en helt ny verdikjede for negativt karbon. Det er Microsoft Norge og Aker Carbon Capture nå i gang med.

Karbonfangst og -lagring (CCS) er en av mange nøkkelfaktorer for å nå Parismålene og begrense oppvarmingen til under 2 grader.

Aker Carbon Capture og Microsoft Norge har nylig signert en intensjonsavtale med Ørsted om å støtte utvikling av karbonfangst ved danske fabrikker, og potensielt lagre fanget CO2 i norske geologiske formasjoner, gjennom prosjektet Northern Lights.

Det betyr at CO2 skal tilbake i havbunnen under Nordsjøen, hvor vi har hentet opp vår oljerikdom. Blant alle næringer til havs er CCS blant de nyere.

Denne episoden er en del av serien Veien til fremtidens havnæring, som er støttet av Den norske Unesco-kommisjonen.

For å skalere CCS i det omfanget som er nødvendig, må negativt karbon bli en handelsvare. Da må det etableres helt nye verdikjeder. Heldigvis er ikke alle aspekter ved CCS nybrottsarbeid.

– Dette er ikke ny teknologi, CO2 har blitt separert og lagret på Sleipner og Snøhvit i mange år, sier Hanne Rolén.

Nå handler det om skalering av karbonfangst og -lagring som en del av klimaløsningen. Og det som har vært en teknologi som flere ganger har mislyktes i skaleringen, kan med en solid satsing kanskje ta av.

Norge har Europas største olje- og gassforekomster, etter Russland.

Kan fullskalaprosjektet bli starten på et nytt – om enn omvendt – oljeeventyr?

Lytt til podkasten her, eller i din podkastspiller. Husk å abonnere for å ikke gå glipp av andre episoder!

 

FLERE EPISODER

Skatteforslaget som kan endre oljenasjonen Norge

Professor Karen Helene Ulltveit-Moe fra UiO mener den nye oljeskatten både rydder opp i skattesystemet og endrer hele re...

Les mer

Vil ikke flytte ut norsk oljemakt: – Det hadde gjort enormt mye skade

Frps Ketil Solvik-Olsen mener det grønne skiftet er som å snu en oljetanker – vi er midt i snuoperasjonen, men snart f...

Les mer