EPISODE 54: Parterapi for klima og industri

https://shows.acast.com/fremtidensnaeringsliv/episodes/parterapi-for-klima-og-industri-med-anja-bakken-riise-fivh-o

Blir det gjørmebryting eller forsoning når Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender) og Atle Tranøy (konserntillitsvalgt i Aker) møtes til parterapi?

– Det ligger ingen gevinst i å bekjempe miljøbevegelsen. Det er klimatrusselen som må bekjempes, og skal vi lykkes med det, er ikke veien å svekke vår felles styrke ved å drive gjørmebryting oss i mellom, sier Atle Tranøy.

Fagforeningsmannen er konserntillitsvalgt i Aker ASA. Han mener det er en utbredt misforståelse at industriarbeidere ikke er opptatt av miljø.

– Selvfølgelig er de det. Miljøbevegelsen er fantastisk god til å beskrive problemet, men det er ikke gitt at de også har oppskriften på de beste løsningene. 

Men kan miljøorganisasjoner være opptatt av verdiskaping? Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, mener at et næringsliv i endring kan tjene på å akseptere høyere standard.

– Veldig ofte er det miljøbevegelsen og sivilsamfunn som begynner å komme med å utforme krav – strenge miljøkrav, oppfølging av arbeiderrettigheter, sier hun.

Bakken Riise trekker frem et illustrerende eksempel.

– Da vi tok initiativ til at Oljefondet skulle få på plass etiske retningslinjer, var Høyre og Arbeiderpartiet helt avvisende i starten. «Det her var butikk, da måtte man få styre pengene fritt, ikke kom inn med etikken her». 

Denne ordningen har også effekt på bunnlinjen, mener hun.

– Over tid ser vi at det som har begynt som radikale krav fra oss, blir implementert – og det bidrar til lønnsomheten, konstaterer Riise.

Hør hele episoden her, eller i din podkast-app:

Samtalen ble tatt opp på KÅKÅ|nomics-festivalen 2021, og er et samarbeid mellom Manifest Tankesmie og UN Global Compact Norge. 

 

FLERE EPISODER

COP26: – Næringslivet har en nøkkelrolle

Bjørn Samset (Cicero) og Solrun Skjellum (NIVA) oppsummerer FNs klimatoppmøte, COP26. Hva betyr vedtakene, hvordan forme...

Les mer

En «Parisavtale» for naturen: – Intakt natur er immunforsvaret vårt

Første del av FNs naturtoppmøte, COP15, er over. Får verden en bindende naturavtale som redder økosystemene fra kollaps?

Les mer