EPISODE 46: Skatteforslaget som kan endre oljenasjonen Norge

https://shows.acast.com/fremtidensnaeringsliv/episodes/karen-helene-ulltveit-moe-uio-det-endrer-hele-det-opprinneli

Professor Karen Helene Ulltveit-Moe fra UiO mener den nye oljeskatten både rydder opp i skattesystemet og endrer hele regimet slik vi kjenner det i dag. 

Forslaget som ligger på bordet vil hovedsakelig endre særbehandlingen ved to forskjellige skattesatser for olje- og gassindustrien i Norge; grunnrenteskatten og selskapskatten.  

– Endringen i selskapsskatten vil gjøre det tilnærmet likt som i andre næringer. Da kan vi spørre oss selv: hvorfor har den ikke vært lik før, undrer Ulltveit-Moe i denne podkasten.  

Mot slutten av valgkampen la regjeringen frem et nytt skattesystem for olje- og gassindustrien som vil endre måten næringslivet ser på investeringer, finansiering og kompetansefordeling. Det endevender forutsetningene for Norges viktigste havnæring: Olje og gass.

Påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre har allerede signalisert at han støtter den sittende regjeringens forslag, og dermed vil fasiten mest sannsynlig ligne forslaget som ble fremmet i begynnelsen av september. 

Denne episoden er en del av serien Veien til fremtidens havnæring, som er støttet av Den norske Unesco-kommisjonen.

Du kan også se hele episoden her:

– Nå får vi et nøytralt petroleumsskattesystem. Det vil gjøre at vi ikke lenger har et system som vrir investeringer til olje og gass; det vil være positivt for andre næringer, sier UiO-professoren.

Hva betyr det for etablerte havnæringer som oppdrett og shipping, og hvordan endrer det forutsetningene for de nye – som havvind og karbonfangst- og lagring? Hør episoden under, eller i din podkastspiller.

Programledere: Kim Gabrielli (UN Global Compact Norge) og Øystein Eriksen Søreide (Abelia).

 

FLERE EPISODER

2.3°C: – There are Silver Linings

Norway leads the way on green shipping technology. Clean tech cost-learning may still mitigate the worst of the climate cr...

Les mer

– Det er krevende å starte fra scratch

Arbeiderpartiet vil ha en mission economy – men å opprette nye selskaper vil være å starte fra scratch, mener Aps Ter...

Les mer