EPISODE 46: Skatteforslaget som kan endre oljenasjonen Norge

Professor Karen Helene Ulltveit-Moe fra UiO mener den nye oljeskatten både rydder opp i skattesystemet og endrer hele regimet slik vi kjenner det i dag. 

Forslaget som ligger på bordet vil hovedsakelig endre særbehandlingen ved to forskjellige skattesatser for olje- og gassindustrien i Norge; grunnrenteskatten og selskapskatten.  

– Endringen i selskapsskatten vil gjøre det tilnærmet likt som i andre næringer. Da kan vi spørre oss selv: hvorfor har den ikke vært lik før, undrer Ulltveit-Moe i denne podkasten.  

Mot slutten av valgkampen la regjeringen frem et nytt skattesystem for olje- og gassindustrien som vil endre måten næringslivet ser på investeringer, finansiering og kompetansefordeling.

Påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre har allerede signalisert at han støtter den sittende regjeringens forslag, og dermed vil fasiten mest sannsynlig ligne forslaget som ble fremmet i begynnelsen av september. 

– Nå får vi et nøytralt petroleumsskattesystem. Det vil gjøre at vi ikke lengre har et system som vrir investeringer til olje og gass; det vil være positivt for andre næringer, sier UiO-professoren.

Programledere: Kim Gabrielli (UN Global Compact Norge) og Øystein Eriksen Søreide (Abelia).

 

FLERE EPISODER

2.3°C: – There are Silver Linings

Clean tech cost-learning may still mitigate the worst of the climate crisis, DNV CEO Remi Eriksen says of the recent Energy Transition Outlook 2021.

Les mer

– Det er krevende å starte fra scratch

Arbeiderpartiet vil ha en mission economy – men å opprette nye selskaper vil være å starte fra scratch, mener Aps Terje Aasland.

Les mer