EPISODE 45: Vil ikke flytte ut norsk oljemakt: – Det hadde gjort enormt mye skade

Frps Ketil Solvik-Olsen mener det grønne skiftet er som å snu en oljetanker – vi er midt i snuoperasjonen, men snart får vi momentum i riktig vei.

Frps visjon for et bærekraftig næringsliv må ta utgangspunkt i kompetansen vi har i Norge.

Ketil Solvik-Olsen mener vi ikke har grunn til å skjemmes for norsk oljeproduksjon.

– Det er som å snu en oljetanker – akkurat i snuoperasjonen går det veldig treg, men når du får gass i motsatt retning får man momentum.

Han understreker at det brukes mer penger på miljøtiltak nå enn før, og utslippene går ned.

– Det er enklere å endre på systemet i Norge [enn i USA]; her kan kan muliggjøre teknologi, sier han, og peker på elbilsatsningen.

– Vi har vist at som samfunn kan du bygge transportinfrastruktur som er utslippsfri, og som folk stoler på.

Debatten om oljestans i Norge har vært dominerende de siste ukene. Solvik-Olsen mener en eventuell klimaeffekt hadde kommet om lang tid – men den økonomiske kollapsen ville vært umiddelbar.

– Å kutte i letevirksomhet ville gitt en umiddelbar effekt på norsk økonomi: oljenæringen omsatte for 250 mrd kroner i fjor. Det finnes ikke maken, sier han, og legger til:

– 70 prosent kommer fra letevirksomhet og nye investeringer. Hvis vi stopper nye investeringer, tar vi 175 mrd ut av norsk økonomi. Det hadde gitt bråstopp og massearbeidsledighet, og vi hadde mistet teknologikompetanse over natten.

Ketil Solvik-Olsen mener at miljøsaken handler om avveininger mellom fattigdom og energispørsmål. Og privat næringsliv kan lede an, sier han.

– Innflytelsen i energiverdenen hadde blitt flyttet til land som egentlig ikke bryr seg, og det hadde gjort enormt mye skade. La oss gi private selskaper kred for det de gjør, istedenfor å ruinere dem; de må ikke skrinlegge fornybarsatsingene sine.

 

 

FLERE EPISODER

– Det er krevende å starte fra scratch

Arbeiderpartiet vil ha en mission economy – men å opprette nye selskaper vil være å starte fra scratch, mener Aps Ter...

Les mer

– Det mangler ikke penger til det grønne skiftet

Selskapene Oljefondet eier må ha en forretningsplan i tråd med en verden som når klimamålene – ellers kan pensjonspe...

Les mer