Bærekraftsnytt

Topptung appell for vindkraft og Norge knytter sterkere EU-bånd

Fem av Norges største næringslivstopper krever en helhetlig, langsiktig og rask plan for fornybar energiutbygging. Selskapene de representerer er bekymret for at Sør-Norge kan havne i strømunderskudd i 2026. Statsminister Støre har vært i Brussel for å knytte sterkere bånd med EU.  

Selskapene Hydro, Aker, Equinor, Statkraft og Kongsberg gruppen står for omtrent 100.000 arbeidsplasser i norsk næringsliv. Denne uken slo topplederne fra de fem selskapene seg sammen for å komme med appell til myndighetene.  

– Norge bør ha en energi- og industripolitikk som er framoverlent, ambisiøs og langsiktig, akkurat som oljepolitikken på 70-tallet, sier Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim til NRK. 

Ifølge Statkraft-direktør Christian Rynning-Tønnesen kan Sør-Norge potensielt havne i energiunderskuddssituasjon som vil prege både industri og innbyggere allerede i 2026.  

En mulig løsning er ifølge kvintetten å bygge ut vind- og vannkraft raskere.  

– Vindressursene på land er billigst å bygge ut, og der er muligheten for å få inn kraft på kort sikt. Mens ute i Nordsjøen har vi enorme ressurser som kan bygges ut. Vannkraften må vi ha for å bufre imot når det ikke er vind, sier Rynning-Tønnesen. 

I en separat kronikk understreker topplederne at havvind kan bli en Norges viktigste framtidsnæringer, samt at Norge ligger strategisk plassert som kan bli en viktig leverandør av grønn energi, metaller og teknologi. 

«No green deal without Norway» 

Det har vært slagordet til Jonas Gahr Støre og den norske delegasjonen i Brussel den siste tiden. Denne uken var statsministeren på besøk i EU-hovedstaden for å diskutere samarbeidet mellom unionen og Norge med Europakommisjonens leder Ursula van der Leyden.  

– For å støtte under våre felles ambisjoner om å kutte utslipp og skape arbeidsplasser har Norge og EU tatt initiativ til å forsterke samarbeidet og ha en felles innsats for å legge til rette for å etablere en grønn allianse med EU, sier Støre til Dagens Næringsliv.  

– Det er naturlig for Norge at vi i vår klimainnsats står side om side med våre europeiske partnere. Fit for 55 er også vår ambisjon, legger han til.  

Resultatet av besøket er muligheten for en grønn allianse, med fokus på samarbeid innenfor karbonfangst og lagring (CCS), hydrogen, batterier, grønn skipsfart og mineraler.  

Bilbransjens mest ambisiøse kappløp

Norske Hydro skal være med på laget som vil produsere den første utslippsfrie elbilen

Det svensk-kinesiske bilselskapet Polestar har satt en av bransjens mest ambisøse mål noensinne; produsere en helt utslippsfri bil innen 2030.

Med som samarbeidspartner får de nå norsk hjelp for å nå dette målet. Norske Hydro skal levere aluminium som skal blant annet brukes på den fremtidsrettede bilens felger og karosseri.  

Industrikonsernet produserer allerede aluminium med verdens laveste aluminium, men har som langsiktig mål å ha karbonfri produksjon innen 2050. Dette er blant hovedbegrunnelsene til at Polestar velger å samarbeide med Hydro.  

– Hydro har allerede en god bærekraftsplan, og aluminium er et veldig bra materiale, forklarer Polestars prosjektleder Hans Pehrson til E24/Aftenposten.  

Hva er vitenskapsbaserte klimamål? 

I ukens podkastepisode har vi invitert Footprint-seniorrådgiver Anne Karin Sæther til en prat om hvordan vitenskapsbaserte klimamål bidrar til utslippskutt, bunnlinje og omdømme. 

– Dette kan vi trygt kalle gullstandarden. Det finnes ikke noe annet opplegg av denne typen for å gå grundig gjennom de målene du setter deg. SBTi har også et forskningspanel, som sørger for at målene faktisk er i tråd med det klimavitenskapen anbefaler, forteller Sæthe.  

Science-Based Targets initiative (SBTi) er et rammeverk som skal bidra til at selskaper setter klimamål som er i tråd med Parisavtalen. 

Hør episoden her, eller der du vanligvis hører på podkast.

 

FLERE HISTORIER

LIVE: Watch the Nordic Food and Nature Forum

The world of business, policy, and finance is increasingly focusing on food systems and biodiversity risks that threaten o...

Les mer

NHO-sjefen: – Bedrifter må legge frem omstillingsplaner

I Storbritannia blir selskapene bedt om å legge frem omstillingsplaner. NHO-direktør Ole Erik Almlid mener norske politi...

Les mer

Topplederne møtte næringsministeren: – Still mer krav til oss!

Topplederne for noen av Norges største selskaper, NHO og Rederiforbundet satte fokus på tempo i den bærekraftige omstil...

Les mer