Bærekraftsnytt

15 prosent av ferieøya gikk opp i flammer

Av: Julie Marie Winger Eriksen

Årets to uker lange klimatoppmøte (COP 28) ble avholdt i Dubai, og alle verdens land samlet seg for å diskutere den pressende klimatiske krisen vi i dag er vitnet til. Enkelte nasjoner og regioner opplever konsekvensene mer direkte. Det solfylte reisemålet Rhodos fikk på verst mulig vis erfare virkningene av klimaendringene i sommer da 15 prosent av øya gikk opp i flammer.

 

En velkjent konsekvens av klimaendringene er økende intensitet i ekstremvær, samtidig som antallet av disse øker. I sommer sendte en intens skogbrannen på den greske øyen over 29 000 mennesker på flukt fra flammene. Både lokalt boende og turister måtte pakke det de rakk av eiendeler, og flykte nordover på øyen. Ifølge Aftenposten vil sommerne rundt Middelhavet fortsette å bli tørrere og varmere, og skogbranner som den vi så i sommer vil kunne skje oftere.

 

I tillegg til skogbrann har Hellas i år opplevd en stor flom i september, og nå i desember sliter landet igjen med tørke. Dette påvirker næringslivet i landet da turismen og oliven- og olivenoljeproduksjonen lar seg påvirke av værendringene.

En lokal hotelleier som Aftenposten har vært i kontakt med uttrykker stor frustrasjon. Han var en av de som ble berørt av skogbrannen på Rhodos i sommer. Han mener at alle som ikke tror på klimaendringene er idioter. Selv klarte han å redde 1700 turister ut av hotellet sitt før flammene nådde frem. Hotelleieren forteller videre at det kun er flaks at ingen liv gikk tapt, men at han er takknemlig for innsatsen til de lokale frivillige.

 

Aftenposten møtte med 26 år gamle Dimitris Hatzifotis som gjorde om bilen sin til en brannbil, og jobbet hardt for at brannen ikke skulle spre seg. Før brannen hadde han en restaurant og var bonde. Nå står Hatzifotis igjen uten hverken restauranten eller avlingene han tidligere har livnært seg på.

 

FLERE HISTORIER