– Hvis du tror kompetanse er dyrt, prøv inkompetanse

6/10 bedrifter mangler kompetanse: Arbeidstakere må omstille seg oftere, mener Ole Erik Almlid og Christian Pedersen.

NHOs kompetansebarometer er en årlig undersøkelse av næringslivets behov for kompetanse.

Årets resultater ble lansert 12. mars, og tallenes tale er klar: Kompetansebehovet er stort. 

– 6/10 av våre bedrifter sier de ikke har tilgang til kompetansen de trenger. Disse tallene illustrerer at kompetanse er svaret på veldig mye fremover, sier Ole Erik Almlid.

Da pandemien startet, skjøt arbeidsledigheten i været, og var nesten umiddelbart på sitt høyeste siden den store depresjonen på 1930-tallet. Hvis jobber skal sikres, må først kompetansen som bedriftene etterspør sikres.

NHO-sjefen har noen forslag til hvordan man kan sette i gang:

– Samarbeid med næringslivet, og hvordan universitetene kan knytte seg tettere på bedriftene, for å sikre livslang læring i bedriften. Og til våre kolleger i norske bedrifter: Jobb litt mer med kompetanseheving blant de du har, heller enn å skifte dem ut, sier Almlid, og legger til:

– Hvis du tror kompetanse er dyrt, prøv inkompetanse. Dét er dyrt, det.

Evig omstilling

Christian Pedersen er landsjef i konsulent- og IT-selskapet TietoEVRY. Han understreker at det ikke bare er bedriftene som må jobbe med kompetanseheving – de ansatte må også være innstilt på evig læring.

– Det er ikke lenger sånn at du kan ta en MBA og jobbe i IBM til du blir pensjonist. Hvis du blir sivilingeniør i et stort industrikonsern i Norge i dag, så kan du likevel miste jobben, selv om du er godt utdannet, sier han.

Endringsvilje kan bli nøkkelkvalifikasjonen til fremtidens lyse hoder.

– Som arbeidstakere må vi venne oss til omstilling mange ganger i karrieren. Utdanningssystemet må sørge for to veldig viktige ting for oss som arbeidsgivere: Utdanne mennesker som er endringsvillige og kan håndtere endring, sier Pedersen.

– Ifølge WEF er en av egenskapene som blir mest etterspurt, at man kan aktiv læringsstrategi: Utdanne mennesker som er villige til og kan håndtere endring, er utrolig viktig.

Hvilken kompetanse kreves?

– Det er tre måter å løse kompetansebehovet på: 85% sier de vil gjennomføre kompetanseheving blant egne ansatte. [Det kan løses gjennom] samarbeid med utdanningsinstitusjoner og andre – der har vi en vei å gå. Og 75% sier de vil hente kompetanse fra utsiden, gjennom innleie eller samarbeid, sier Ole Erik Almlid.

Fremtidens næringsliv skal bygges på teknologi vi ennå ikke har utviklet. Det gjenspeiles i bedriftenes behov.

– [I undersøkelsen] sier 48% at de trenger håndverkskompetanse, og 40% trenger ingeniører med teknisk kompetanse. Det er akkurat det samme som skal løse klimautfordringen: Når den skal løses med løsninger som hydrogen, karbonfangst- og lagring, havvind, er det akkurat den samme kompetansen som trengs.

NHO-sjefen har en klar beskjed til unge som vil endre verden:

– Hvis du er ung i dag og vil løse klimautfordringen, ta den tekniske veien. Det er flere bedrifter som etterlyser den type kompetanse nå enn tidligere, sier Almlid.

Hør episoden her, eller i din podkastspiller. Husk å abonnere for å få med deg fremtidige episoder!

 

FLERE HISTORIER

– Skal vi sikre velferden, må vi bruke hele befolkningen – ikke bare halvparten

Kvinner kan være løsningen på landets kompetanseunderskudd, mener distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad H...

Les mer

Foto: Floriane Vita / Unsplash

FØDSELSHJELP TIL NYE FORRETNINGSMODELLER

Bærekraftseventyrerne Jørgensen og Pedersen leder Centre for Sustainable Business, og går metodisk til verks når de sk...

Les mer