LIVE MED BÆREKRAFTSKONFERANSEN
Om vaksiner, vippepunkter, grønnvasking og den norske arbeidslivsmodellen, som gjør oss til verdensmestre i omstilling. Bærekraftskonferansen ble utsatt til 2021, men flere av de inviterte ble likevel med i live-podkasten: biologiprofessor Dag O. Hessen ved UiO, Erik Hjelvin og Joachim Henriksen i Pfizer, Hannah Jacobsen i Summa Equity og Peggy Hessen i LO.
Etter nyhetene om Pfizers kommende koronavaksine, var det helt nødvendig å ta en vaksineprat med dem. Erik Hjelvin, medisinsk direktør i Pfizer Norge, svarer på hvordan RNA-vaksiner fungerer, og med tanke på at fire av ti nordmenn ikke vil ta en vaksine nå, svarer også kommunikasjonssjef Joachim Henriksen på hvordan både sunn skepsis og ryggmargsrefleks vaksinemotstand kan bli en utfordring for massevaksinasjonen som må til for å stanse pandemien.
Spørsmålet er om vi vil behandle klima- og naturkrisen med den samme kriseerkjennelsen som i koronapandemien.
HOLDNINGSENDRING I NBIM
Biologiprofessor Dag O. Hessen, forfatter av boken «Verden på vippepunktet», mener 2019 var et oppvåkningsår for bærekraft.
Han mener en av grunnene er at det nå er en drive innen finansmiljøer og teknologirelaterte bransjer.
– Nå er det en genuin vilje der. Det er en del hindre på veien – vanligvis er man avhengig av ganske rask avkastning, mens mye av dette dreier seg om å sikre naturgoder og klima for kommende generasjoner. Vippepunktsituasjonen har blitt aktualisert og kanskje «akuttisert» gjennom pandemien, det er ingen tvil om det. Tar vi lærdom? Vil dette katalysere endringen mot en bærekraftig klode? Jeg tenker det er fifty-fifty, sier han.
Hessen satt flere år i Oljefondets etikkråd i forrige periode, og mener han så en holdningsendring i Rådet.
– I de siste møtene vi hadde, var det en helt tydelig vilje til å gjøre en forskjell. NBIM (Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet) må jo tjene penger, men dette kan gjøre på måter som også gagner det grønne, og vi får tro grønne aksjer ikke er en boble. Det ville vært forferdelig synd om man fikk en backlash der, sier Hessen, og legger til:
– Poenget er at dette er en fremtid vi uansett må over til. Teknologi og investeringer vil spille en nøkkelrolle.
BÆREKRAFT BLIR KONKURRANSEFORTRINN
Omstillingen kommer, uavhengig av hva en mener om utfordringene som driver den. Peggy Hessen Følsvik er første nestleder i LO, og understreker at norsk arbeidsliv og norsk industri er verdensmestre i omstilling.
– Det handler om arbeidslivsmodellen: den er bygget på tillit, og arbeiderne er tett på både innovasjon og omstilling. Det gir oss veldig klare muligheter når vi skal gripe sjansene som ligger i omstilling – se på verftsindustrien langs kysten, som har gått fra å bygge fiskebåter, til å bygge plattformer, og nå bygger cruisebåter – og som nå omstiller seg til mer miljøvennlige teknologiske løsninger: f.eks. mer drivstoffeffektive propeller, og elektrifisering av ferger, sier hun.
For å sikre langsiktig lønnsomhet i en usikker fremtid, har Hannah Jacobsen og resten av Summa Equity besluttet å investere i tråd med FNs bærekraftsmål. Innenfor et gitt felt – som f.eks. fiskehelse eller avfallsproblematikk – forsøker de å finne selskaper som på en effektiv og fremtidsrettet måte løser utfordringene.
– Da vi startet Summa for fem år siden, var det absolutt ikke noe konkurransefortrinn å snakke om bærekraft. Det var heller mange som lurte. «Økt avkastning ved å bruke FNs bærekraftsmål» var noe som krevde en del forklaring i 2015/2016, og det var heller et problem for mange investorer at vi gjorde det. Da vi hentet vårt andre fond i 2018/2019 så vi økt interesse, og de siste to årene har den økt betraktelig, fordi man begynner å se verdien av dette. Vi har også 14 selskaper i porteføljen hvor man ser konkrete eksempler på hvordan vi mener dette kan gjøres, sier Jacobsen.
Utfordringene ved grønnvasking kan møtes ved å få tydelige standarder på hvordan bedrifter rapporterer på ESG og bærekraft.
– Vi synes det er veldig bra at man begynner å få standarder på hvordan man skal rapportere. Hvis man får klarere standarder på hvordan det skal gjøres, som også gjør det lettere å sammenlikne, er det veldig positivt, sier hun.
Denne artikkelen er en liten smakebit på vår podkastepisode av Fremtidens Næringsliv, en podkastserie om bærekraft og business. Hør, lik og følg oss her, eller der du vanligvis hører podkast. Episoden ble spilt inn live, du kan se den her.