EPISODE 123: COP 28 Kort forklart: Hva du trenger å vite

I det vi nærmer oss den 28. konferansen for partene (COP 28), er det en ny bølge av engasjement og bevissthet omkring klimaendringenes påvirkning på vår planet. Mange har diskutert dette temaet, men få har klart å formidle budskapet på en tydelig nok måte. Derfor har vi fått med oss forskningsleder i Cicero, Steffen Kallbekken til å ta oss gjennom hva COP 28 er og involveringen av ulike aktører som næringslivet, sivilsamfunnet og NGOs.  

  • COP står for Conference of the Parties og er det årlige medlemsmøte til FNs klimakonvensjon. Den refererer altså til landene som har signert opp under FNs rammekonvensjon om klimaendring.  

I den kommende konferansen, vil landene evaluere fremgangen de har gjort siden det siste møtet og legge planer for fremtidige tiltak for å adressere klimaendringer. En særegenhet ved COP 28 er dens forpliktelse til å inkludere alle aktører i diskusjonene, fra nasjonale regjeringer til sivilsamfunn, næringsliv, og NGOs, for å sikre en helhetlig tilnærming til klimautfordringene. 

  • Næringslivet er jo mye til stede i disse såkalt «side events» hvor det er veldig mye rapporter som legges fram, paneldebatter, det lanseres nye initiativ, løft om finansiering og utslippskutt. Det er det næringslivet viser frem sine løsninger og hva de kan tilby. Det er et sted for å lobbyere.  

Historien om tap og skade som følge av klimaendringene strekker seg tilbake over tre tiår, og har sitt utspring i bekymringene til små øystater som så behovet for bistand for å takle disse utfordringene. 

  • Rike land, spesielt USA, stritter veldig sterkt imot. USA er veldig redd for at dette skal være noe slags innrømmelse av skyld, straffansvar, at det skal ende opp i rettssaker, der de blir saksøkt for å forårsake klimaendringer og skal gi store utbetalinger til fattige land, eller bestemte befolkningsgrupper, eller noe sånt.  

Med COP28 i horisonten, er det viktigere enn noensinne å forstå de komplekse dynamikkene og utfordringene i klimadiskusjonene. Som podkasten illustrerer, er det mange lag med historie, politikk og ansvar som spiller inn i disse kritiske forhandlingene. 

Hele episoden finner du her:

… eller du kan se den på Youtube. 

 

FLERE EPISODER