EPISODE 91: COP27: Implementeringens klimatoppmøte?

Søndag startet FNs klimatoppmøte (COP27) i Egypt. Dette må bli implementeringens COP, mener Stine Lise Hattestad Bratsberg (KPMG) og Nils Røkke (Sintef).

– Disse pilene går ikke i riktig retning i forhold til Parisavtalen. 

Nils Røkke, bærekraftsdirektør ved Sintef, tror at de skyhøye energiprisene vil sette fart på omstillingen og utbygging av fornybar energi. Like før FNs klimatoppmøte, COP27, som i år avholdes i den egyptiske resortbyen Sharm El-Sheikh, har kriseforståelsen satt seg i mange vestlige nasjoner, mener han.

Utslippstopp i 2025?

De siste ukene har FNs miljøprogram og FNs klimakonvensjon (UNFCCC) beregnet oppvarmingen med forsterkede mål om utslippskutt. Begge lander på om lag 2,5 grader oppvarming, gitt at ingen løfter brytes.

I mange vestlige land er målet å halvere utslippene innen 2030. 

– Progresjonen er for dårlig, det er helt klart. Det ser vi også på fremskrivninger som viser at vi kan få større utslipp i 2030, istedenfor reduserte utslipp. Det er et enormt gap her, egentlig, sier Røkke, og sikter til UNFCCCs prognose.

Samtidig har Det internasjonale energibyrået (IEA) nylig rapportert at utslippstoppen kan nås i 2025. Hvis spådommen blir virkelighet er det et slags lyspunkt, selv om FNs klimapanel gjentatte ganger har manet til langt hurtigere kutt for å unngå katastrofal oppvarming.

– Det er frustrerende at det alltid er en betimelig krise som er større og nærmere, sier Røkke.

Stine Lise Hattestad Bratsberg i KPMG understreker at krisene henger sammen.

– Jeg skulle ønske kunne si at jeg er helt sikker på at høye energipriser driver det grønne skiftet. Men det er jeg faktisk ikke, sier hun.

Både hun og Nils Røkke reiser til klimatoppmøtet i Egypt, begge med et mål om å belyse noen av de tekniske løsningene som må skaleres brennkvikt for å stoppe oppvarmingen på 1,5 grader. Verden har allerede passert 1,1 grader.

– Det er ekstremt viktig at dette blir implementeringens klimatoppmøte, sier hun.

COP27 crunch points

Crunch points under denne ukens klimaforhandlinger er klimafinansiering, erstatning for klimaendringenes tap og skader i de fattigste landene, og løfter som følges opp av konkrete løsninger.

Samtidig er opinionen i endring. Folket er klare til å ta større steg enn politikerne, mener Røkke.

Det må følges opp av en helomvending, mener Hattestad Bratsberg.

– Transformasjon er ikke å gjøre det samme som man gjorde i går, sier hun.

De høye prisene på olje og gass har gitt astronomiske overskudd til store oljeselskap. Det viser de siste kvartalsrapportene som kom i slutten av oktober.

– Det er dessverre ikke bare klima som opptar mange næringslivsaktører. Mange av de som tjener gode penger på olje og gass, er de samme som kommer til å investere de største pengene i det grønne skiftet, fortsetter hun.

Hva skjer på klimatoppmøtet, hvordan er prognosene for at verden når 1,5-gradersmålet, og hvor håpefulle er ekspertene? Hør episoden her: 

… eller der du pleier å lytte til podkast.

 

FLERE EPISODER

Norge i omstilling: Næringsministeren: – Et nytt og revolusjonerende grep

Nå må statseide selskaper sette klimamål som er vitenskapsbaserte. «Det vil flytte verden litt fremover», mener næri...

Les mer

– Finans kan ikke redde verden alene

Næringslivet har tatt samfunnsansvar i et kvart århundre. BI-professor Atle Midttun mener ESG ikke er nok – det trengs...

Les mer