EPISODE 73: Hvordan kan innvandrere hjelpes inn i arbeidslivet?

– Min oppfordring til næringslivet er: Strekk dere litt lenger! Dette er en kjemperessurs som vi ikke utnytter godt nok, sier Røde Kors-mentor Trond Bynes.

Hvert år kommer det flere tusen utlendinger til Norge på jakt etter arbeid, trygghet og et bedre liv for sin familie. Mange av dem møter motstand i jobbsøkerprosessen. Røde Kors og Telenor er to av aktørene som vil gjøre denne prosessen lettere.

Maria Muller vokste opp i Venezuela og tok en grad for å bli kjemiingeniør i hjemlandet sitt. For åtte år siden flyttet hun med mannen sin til Norge, både på grunn av hans jobb og fordi situasjonen begynte å bli ustabil i Venezuela. Først nå er hun på vei inn i sin første “ordentlige” jobb etter flere praksisperioder og norskkurs.

– Det har ikke vært en lett prosess, forteller Muller i episoden.

Gratis språkkurs – en god investering

Trond Bynes er en av flere mentorer Røde Kors Bærum har for å hjelpe utenlandske inn på arbeidsmarkedet i Norge. Selv har han lang fartstid i olje- og gassnæringen, med over 20 år i lederstillinger. Som pensjonist trengte han en arena for å gi noe tilbake og kom dermed over mentorprogrammet som Røde Kors Bærum, NAV og Bærum kommune gjennomfører.

– De største utfordringene i starten var å finne et nettverk og forstå hvordan det norske arbeidsmiljøet fungerte. Og ikke minst språket var vanskelig, sier Muller.

– For oss blir dette ganske selvsagt, men kommer du utenfra, uten kjennskap til næringslivet, aktørene og stedene du kan legge inn CV-en din, blir dette en jungel som er mer ugjennomtrengelig. Det er blant annet her vi bistår, sier Bynes.

Bynes tror billigere eller gratis språkkurs ville vært en god investering på samfunnsøkonomisk nivå.

Mentorprogrammet var del av et prosjekt sammen med Bærum kommune og NAV. Prosjektet nådde målet om å hjelpe 1000 innvandrere inn i jobb over en treårsperiode, og mentorordningen er nå blitt forlenget og ekspandert til flere lokale Røde Kors-avdelinger.

Ha et åpent sinn

Telenor har gjennom sitt Open Mind-program også hjulpet om lag 300 innvandrere og personer med nedsatt funksjonsevne inn i arbeidslivet. Initiativets leder, Ingrid Ihme, mener det viktigste en arbeidsgiver kan gjøre er å ha et litt mer åpent sinn for å hjelpe disse gruppene ut i arbeidslivet.

Ingrid Ihme, direktør i Telenor Open Mind.

– Vi er døråpnere. Vi tar inn grupper på ti og ti, gjerne med både innvandrere og funksjonshemmede. De er i samme gruppe fordi de har én ting felles – å lete etter en jobb, forteller Ihme.

Kurs, CV-hjelp, praksisplasser og flere tiltak blir deretter disponibelt for alle deltakerne.

– Omtrent 75 prosent kommer ut i arbeid, hvorav en tredjedel starter i en av Telenors mange avdelinger, og resten går ut i andre bedrifter. Det vi ser er at de blir veldig attraktive når Telenor har åpnet dører for deltakerne, sier Ihme.

Hør hele episoden her, eller der du pleier å høre på podkast:

 

FLERE EPISODER

Forward-leaning business can weather storms

During the pandemic, unusual partnerships appeared among businesses, notes the head of the UN Global Compact: «In times o...

Les mer

Forskningsfinansiering: – Regjeringen må fjerne noen snubletråder

Med støtte fra EU leder Sintef byggingen av verdens største hydrogenfabrikk. Nå vet de ikke om de kan fortsette å konk...

Les mer