EPISODE 75: Hvordan skal Norge bli Europas grønne batteri?

– Vi er eventyrlig privilegert når det gjelder energi, mener Norwea-sjef Åslaug Haga. Hva har vindkraftbransjen lært av striden om vindmøllene?


Regjeringens nye topplederforum for bærekraftsmålene møtes for første gang i dag.

Temaet denne gangen er energiforsyning. Om Norge skal bli Europas grønne batteri – slik Regjeringens havvindplan tydelig signaliserer – må lokale kraftprosjekter ha lokal forankring.

UN Global Compact Norge er fast medlem i forumet, og vil be Regjeringen om å se på nye eierskapsmodeller som inkluderer lokalbefolkningen allerede før arealer er utdelt.

Les mer i Nationen-kronikk: – Lokalt eierskap gir medvind

Åslaug Haga ledet Senterpartiet da de var regjeringspartner i Stoltenberg II-regjeringen. Den gang var hun blant annet olje- og energiminister – nå leder hun vindkraftorganisasjonen Norwea.

I podkastepisoden understreker hun at bransjen har tatt lærdom av tidligere konflikt om vindkraftkonsesjoner.

– Vindkraftbransjen har lært

– Bransjen erkjenner så til de grader at vi må gjøre ting annerledes når det gjelder natur og lokal forankring. Så det blir et nytt regime, sier Haga.

Norwea-sjefen mener vindkraftutbygging har gått fra et «1.0- til et 2.0-regime», og at det nye regimet vil innebære mye større lokal forankring, blant annet gjennom samspill mellom energiloven og plan- og bygningsloven.

– Vi må ikke være naive og tro at enorme energibehovet blir løst med en enslig mølle hos naboen. Det må ligge igjen mye penger i lokalsamfunnene. Det har skjedd med vannkraften, sier hun.

– Vi har 63 parker, og det er noen få det har blitt bråk om, sier Haga.

Anders Bjartnes er ansvarlig redaktør i Energi og klima. Han mener det vil bli konflikt noen steder.

– Da de tyske vindkraftselskapene kom inn – jeg skjønte det godt da det skjedde. De kunne investere med mindre avkastningskrav enn nesten alle andre kunne gjøre. Derfor eier de en del vindkraftanlegg rundt i landet. Hadde det vært lokale eiere tror jeg det hadde vært mindre motbør og større forståelse for en del naturinngrepsproblemer som ligger her. Lokalt, spredt eierskap har jeg veldig tro på når det gjelder vindkraft på land, sier Bjartnes.

Regjeringens satsing på havvind: – Voldsomt mye

– Norge har helt eventyrlige muligheter på havvind, sier Haga, og legger til:

– Vi har disse havområdene, og det blåser godt. Det er utvilsomt fremtiden. Nå må vi ikke tape i det løpet. Vi må få i gang støtteregimet og komme i gang på Utsira, fortsetter hun.

Støre-regjeringens ambisjon er 30 GW innen 2040. Bjartnes kaller det «voldsomt mye», og mener Regjeringen nå er nødt til å komme opp med en troverdig ordning for finansiering.

– Det trengs voldsomt svære investeringer. Men skal det materialisere seg, må det inn med et støtteregime som innebærer at det går an å regne det hjem. Nå tror jeg nesten ikke det er noen eksempler på at store havvindprosjekter ikke har en eller annen statlig garantert pris på en eller annen måte, slik at de som bygger kan forutsi hva slags kontantstrøm de har i vente, sier Anders Bjartnes.

Med forutsigbarhet og norsk lederskap innen havvind, kan det skapes over 50 000 arbeidsplasser, ifølge en rapport fra Menon Economics tidligere denne uken.

Åslaug Haga mener det er flere grunner til at Norge skal være en energinasjon, også i fremtiden.

– Dette landet er jo bare så eventyrlig privilegert når det gjelder energi. Vannkraften har tjent oss lenge. Så har vi blitt steinrike på olje og gass. Og oppå alt dette har vi Europas beste vindressurser, sier Åslaug Haga.

– Gurimalla, så heldig vi har vært.

Hør episoden her:

 

… eller der du vanligvis hører podkaster.

 

FLERE EPISODER

Utfordrer politikerne – vil ha tøffere miljøkrav til skipene

Hedda Felin har ett års fartstid i jobben som Hurtigruten-sjef. Nå utfordrer hun norske myndigheter til å stille tøffe...

Les mer

Kort forklart: Vitenskapsbaserte klimamål

Selskaper med vitenskapsbaserte klimamål merker det på utslippskutt, bunnlinje og omdømme. Footprint-seniorrådgiver An...

Les mer