EPISODE 66: Hvorfor koker arbeidsmarkedet?
I alle Norges fylker har det vært en eksplosiv økning i ledige stillinger. Arbeidsforsker Arild H. Steen forteller om løsningene som kan dempe det skrikende behovet etter kompetanse.
Våren 2020 var arbeidsledigheten rekordhøy. Nå er det mangel på arbeidskraft. Har vi allerede kommet oss ut av krisen?
– Når du pøser inn mange milliarder i norsk økonomi, og har liten lekkasje av disse midlene ut, ser vi at etterspørselen har holdt seg, sier arbeidsforsker Arild Steen.
Det gjelder ikke bare Norge.
– Sverige har gjort akkurat det samme, uten et oljefond. De har rett og slett trykt penger. De har tatt opp store lån og kjørt det ut. Der er det også en stor etterspørsel etter arbeidskraft.
Behovet for arbeidskraft er stort, og vil bli større når eldrebølgen dobler andelen pensjonister over de neste tiårene.
– Men vi må huske på at det ikke er en eldrebølge; det er ikke en bølge som avtar. Det er varig økende alder, og godt er det.
Steen mener det er én hovedstrategi vi bør møte den med: Utdanning.
– Det er ekstremt viktig å utdanne arbeidskraft bedre enn vi gjør. Ved å utdanne det segmentet av ungdommen som er minst motivert, så får de både mye høyere livsstandard, og kriminaliteten går ned. Svaret er utdanning, utdanning, utdanning, understreker Steen.
Hør hvorfor Steen har tatt til orde for å utvide frontfagsmodellen, om sektorene med mest desperat behov for arbeidskraft og hvordan lønnsoppgjøret denne våren er spesielt, i episoden under.
Hør episoden her, eller der du finner podkaster:
FLERE EPISODER
Kort forklart: Vitenskapsbaserte klimamål
Selskaper med vitenskapsbaserte klimamål merker det på utslippskutt, bunnlinje og omdømme. Footprint-seniorrådgiver An...
Les mer
Røde punkter i NHOs veikart: – Dette er en tikkende bombe
Status er gjort opp for NHOs veikart til fremtidens næringsliv, og på tre punkter er det dårlig stilt: klima, kompetans...
Les mer