EPISODE 90: Norge i omstilling: Næringsministeren: – Et nytt og revolusjonerende grep
Nå må statseide selskaper sette klimamål som er vitenskapsbaserte. «Det vil flytte verden litt fremover», mener næringsministeren.
Episoden kan også høres der du vanligvis lytter til podkast.
I den ferske eierskapsmeldingen krever Regjeringen at de statseide selskapene skal sette vitenskapsbasert klimamål.
I denne episoden av Fremtidens Næringsliv sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at han er veldig fornøyd med kravene om natur og klima i meldingen.
– Vitenskapsbaserte klimamål betyr at de må verifiseres. Det betyr at de må være i tråd med Paris-avtalen, og at selskapene må nå netto null innen 2050, sier Vestre.
I tillegg understreker han at verden også står i en naturkrise, og at selskapene må ha tiltak for å øke sitt positive fotavtrykk på naturen og økosystemene.
– Det vil flytte verden litt fremover. Mange vil si det er store ord, sier Vestre, og legger til:
– Vi eier en femtedel av Oslo Børs, og når disse selskapene får vitenskapsbaserte utslippsbaner, vil det ikke bare påvirke de direkte utslippene i verden, men også bidra til å ta teknologiutvikling et godt stykke fremover.
– Støvsugd landet for kompetanse
Næringsministeren mener selskapene selv vil se at det er lønnsomt å sette klimamål som er vitenskapsbaserte, og at det ikke trengs noen støtteordning.
– Dere stiller krav. Men klarer vi å stille opp økonomisk?
– Dette blir standarden etter hvert. Jeg tror ikke det er behov for å subsidiere bedrifter for å sette klimamål, men at vi er tydelig på at det forventes at det blir gjort, svarer Vestre.
Abelia er fornøyd med eierskapsmeldingen, men hevder Equinor, det største av de statseide selskapene, har «støvsugd landet for kompetanse». Oljegiganten skal bruke 100 mrd kroner på sin grønne industrisatsing frem mot 2030, og Abelias næringspolitiske direktør, Nils Ola Widme, mener at det grønneste selskapet kan gjøre er å avgi arbeidskraft til resten av næringslivet.
Vestre svarer at de stemte for Equinors omstillingsplan fordi planen skal være i tråd med halvannengradersmålet, og da forventer statsråden at de vil se investeringer og ressursallokering i stil med det styret la frem på generalforsamlingen i mai.
Klimapartnerskap før jul
Regjeringen har også lovet at det kommer klimapartnerskap med næringslivet. Dette skal bidra til å få ned utslippene i tråd med det norske omstillingsmålet om 55% utslippskutt i 2030. Målet er å få i gang de første partnerskapene før jul, forteller han.
– Intensjonsavtaler har vi mange av, nå må vi gjennomføre ting. Vi skal sette oss ned med de største utslippskildene i Norge. Det er da vi kan få til noe som generasjonene før oss ikke har klart.
Vestre understreker at den aktive næringspolitikken er «ekstremt viktig», og at staten skal jobbe i samarbeid med næringslivet og smart regulering, forutsigbarhet for CO2-priser.
– Verden er full av motforestillinger. Det er uendelig mange folk som sier at det er for dyrt, for vanskelig, vi vet ikke. De folka har aldri bragt verden fremover. Vi skal gjøre den største omstillingen noensinne, og vi har sinnssykt dårlig tid.
Hør episoden her:
… eller der du pleier å høre på podkast.
FLERE EPISODER
– Finans kan ikke redde verden alene
Næringslivet har tatt samfunnsansvar i et kvart århundre. BI-professor Atle Midttun mener ESG ikke er nok – det trengs...
Les mer
Statsbudsjettet: – Hvorfor respekterer vi handlingsregelen mer enn klimamålet?
Statsbudsjettet er stramt, og klimabudsjettet kan sprekke. Morgenbladet-journalist Maria Berg Reinertsen ser ennå ingen t...
Les mer