EPISODE 63: Røde punkter i NHOs veikart: – Dette er en tikkende bombe

Status er gjort opp for NHOs veikart til fremtidens næringsliv, og på tre punkter er det dårlig stilt: klima, kompetanse og jobbskaping i privat sektor.

– Dette året kommer til å bli et horribelt utslippsår, sier Ole Erik Almlid.

Når verdensøkonomien skal ta igjen for stillstanden under pandemien, betyr det også økte CO2-utslipp.

– For norsk økonomi er dette dårlig nytt. Men det er også godt nytt, i betydningen at det er så mye vi må gjøre fort. Vi kan ta igjen mye. Vi kan ta internasjonale posisjoner på havvind, batterier, CCS. Men vi er litt ute og kjøre, altså, fortsetter NHO-sjefen.

NHOs Veikart til fremtidens næringsliv kom høsten 2020, hvor NHOs ambisjoner for 2030 er tegnet opp og tallfestet. Nå, 500 dager senere, har de gjort opp status.

– Veikartet er næringslivets samlede plan for hvordan vi tror Norge best kan stille seg for å komme til 2030, og da ha skapt 250 000 arbeidsplasser i privat sektor, sier Almlid.

I podkasten understreker NHO-sjefen at det mangler kriseforståelse.

– Min drøm, folkens: At regjeringen kaller inn til en ekstraordinær pressekonferanse – som man gjør hele tiden når det er snakk om smitteverntiltak – og så snakker de om klima. Tenk om de hadde gjort det?

– Vi mangler strategier

– Næringslivet ligger foran politiske myndigheter, all over the place, sier Almlid.

Han mener det mangler offentlige strategier for å omstille økonomien.

– I Norge har vi ikke en strategi for kutt i CO2-utslipp. Ikke en strategi på batterier, ikke på havvind; vi har ikke strategier.

Bør vi ha en finansieringsplan for det grønne skiftet, i tråd med Nasjonal transportplan?

– Det er like ille utfordring på klima som på samferdsel, for å si det litt banalt: Det er tvert imot mye verre. Du må ha investeringsplaner som går langt frem, og som har mye større summer i seg, sier Almlid.

Prekær kompetansemangel: – Latterlig tilnærming

Næringslivet trenger langsiktighet for å bli en god samarbeidspartner til staten.

– 6/10 av våre bedrifter mangler kompetanse. 4/10 sier de aktivt har vært ute og søkt etter medarbeidere, uten å få tak i, sier han.

Almlid trekker frem flere årsaker til at kompetansen mangler: vi utdanner ikke riktig, og vi klarer ikke hente arbeidskraften til Norge. Han mener kompetansemangel blir et av de store spørsmålene når pandemien slipper taket.

– Under korona har vi snakket som om det er et problem med arbeidsinnvandring. For en latterlig tilnærming. Vi kommer til å slite med å få folk til Norge.

Hele episoden finner du hvor enn du hører podkast – eller lytt her:

 

FLERE EPISODER

– Nå går havvind-toget, men vi handler ikke

Blå finans og havvind: – Vi må være mer på. Alle andre er på banen, mener Erik Giercksky, leder for UN Global Compa...

Les mer

Finansverdenens «Manhattan Project»

Det er nærmest umulig å slå markedet. Denne oppdagelsen førte til den kanskje viktigste nyvinningen i finans de siste ...

Les mer