EPISODE 104: Tech-talentkrigen: Hvordan kan Norge tiltrekke seg de beste hodene?
Norge har en stor utfordring når det kommer til rekruttering av tech-talenter. Med et underskudd på 40 000 IKT-hoder innen 2030, og mangel på unge som kan utdanne seg innen teknologi, er konkurransen om de beste hodene fra utlandet tøff.
Hva kan vi gjøre for å tiltrekke oss talentene vi trenger for å utvikle løsninger og tjenester som kan bidra til å løse klima-, energi- og bemanningskriser, samt ivareta sikkerheten i en digitalisert verden? I denne episoden av podkasten inviterte vi Martine Mæland fra Oslo Business Region og Sigvart Voss Eriksen, CEO for Omny Security, for å belyse temaet.
Mæland jobber for å gjøre Oslo mer attraktivt for tech-talenter og entreprenører. Hun mener løsningen ligger i å få de nasjonale og internasjonale selskapene til å beholde og tiltrekke talentene ved å profilere og bygge merkevaren Norge får å vise at det er attraktivt sted å bo i. Hun er også klar på hvilke salgsargumenter som funker:
– Vi er et likestilt og digitalisert samfunn. Det er et lavt hierarkinivå, noe som gir rask tilgang til makt. Videre har vi en fin worklife balance, du kan velge litt selv hvordan du vil jobbe. Det vi imidlertid har sett den siste tiden er at de internasjonale talentene ikke er så sterk drevet av lønn som de var før. Nå er de mer drevet av verdier. Slik at å kunne tilby en stilling i et selskap som gjør noe for verden står høyt. Til slutt ser vi Norge som et trygt sted å bo og trygghet er også noe vi ser er veldig viktig.
Så lenge adgangskortet er på plass er man i gang?
Voss Eriksen leder den techdrevene vekstbedriften Omny Security i Oslo-området. De trenger teknologisk spisskompetanse og rekrutterer fra hele verden. Han understreker at det å legge til rette for at hele familien flytter er en nøkkel.
– Det er ikke så fryktelig mye som skal til for at man føler seg så uendelig mye mer velkommen. Små praktiske ting som å finne skoler og boligområde bidrar til at man får en lettere start.
Welcome to Oslo:
Den digitale plattformen “welcome to Oslo” ble lansert for to år siden og er i dag en av de mest besøkte sidene hos Oslo Kommune. Her kan man finne informasjon om alt fra barnehage, legevakt og generelt hverdagslige ting på engelsk.
– Fremdeles ligger vi bak mange andre land med å finne tilbud og programmer for partnerne som blir på flyttelasset. Partnerne har ofte høy og ikke minst relevant utdanning, men trenger kanskje hjelp til å manøvrere seg på jobbsøkerportaler og lignende, forteller Mæland.
I episoden diskuterer også Mæland og Voss Eriksen hvordan de opplever kompetansegapet innen teknologi. For hva gjør vi for å skaffe den kompetansen vi trenger? Spørsmål om lønnsnivå, inkludering og ikke minst hva myndighetene kan gjøre belyses i denne episoden. Hør episoden her:
… eller der du lytter til podkast.