EPISODE 55: Bærekraftsnytt med Robin Wigglesworth

2021 oppsummert: Det er et enormt potensiale for grønne arbeidsplasser, og mange kan komme i distriktene. Selv om FNs klimatoppmøte måtte bli en cop out, er FT-journalist Robin Wigglesworth optimistisk.

Financial Times-journalist Robin Wigglesworth jobber til daglig med finans, men sitter også i redaksjonsrådet til Fremtidens Næringsliv. Denne uken er han bærekraftskommentator i den første utgaven av bærekraftsnytt på podkast, som vil produseres månedlig.

COP26: – En diplomatisk cop out

I 2021 ble FNs klimatoppmøte, COP26, en av de største bærekraftsnyhetene.

– Konflikter mellom sør og nord, det var nesten uunngåelig. Land har forskjellig syn, og forskjellige velgermasser. Det var uunngåelig at det ville bli en diplomatisk cop out, sier Wigglesworth.

Han sikter til klimaløfter som ble utvannet på overtid da toppmøtet skulle gi en ny klimaavtale.

Hør også episoden med Bjørn Samset og Solrun Skjellum om klimatoppmøtet COP26: «– Næringslivet har en nøkkelrolle»

– Men jeg er positiv til at vi beveger oss mot å øke CO2-avgifter. Det er mye snakk om å gjøre noe med tilbudssiden, men klimakampen er så omfattende at det fundamentalt må gjøres er å øke skatter på utslipp, på forbruk. 

Grønne jobber i distriktene

Samtidig som klimatoppmøtet ga noen helt reelle fremskritt, er det knyttet spørsmålstegn til hvordan grønne prosjekter og næringer skal bygges opp. I Norge er viktig ingeniørkompetanse i petroleumsbransjen, men fremtiden er høyst usikker. Nesten halvparten av de 200 000 oljejobbene står i fare for å forsvinne innen 2030 hvis klimakrisen ikke spinner ut av kontroll.

Uansett hva som skjer er det et enormt potensiale i grønne næringer. Og det kan bli særlig fruktbart for distriktene. Fremtidens Næringsliv har tidligere dekket den storstilte fornybarsatsingen i Berlevåg kommune i Finnmark, hvor ren kraft og hydrogenproduksjon står i sentrum.

Fotograf: Sunniva Tønsberg Gaski/Troms og Finnmark fylkeskommune
Raggovidda vindkraftpark i Berlevåg. Fotograf: Sunniva Tønsberg Gaski/Troms og Finnmark fylkeskommune

Det er et lyspunkt, mener Wigglesworth.

– Det er mange sånne eksperimenter, hvor kommuner og tettsteder prøver å bidra i klimakampen. Det er sånn vi får løst mange av disse problemene nasjonalt og internasjonalt. At folk tør å prøve. 

– Jeg har enorm tro på menneskets evne til å overkomme utfordringer, og klimakampen er en gigantisk utfordring, kanskje den største noensinne. Jeg tror vi klarer det, takket være sånne eksperimenter. Hvis det også har positive effekter på lokal økonomi, er det også ekstra bra, avslutter Robin Wigglesworth.

Episoden kan du høre under. Du finner den også på alle podkastplattformer!

Følg også Fremtidens Næringsliv på Instagram!

 

FLERE EPISODER

– Patentfritak vil ikke gi flere koronavaksiner

Vi skal få tredje vaksinedose i Norge, mens den tredje verden ikke har fått sin første. Hjelper patentfritak på vaksin...

Les mer

COP26: – Næringslivet har en nøkkelrolle

Bjørn Samset (Cicero) og Solrun Skjellum (NIVA) oppsummerer FNs klimatoppmøte, COP26. Hva betyr vedtakene, hvordan forme...

Les mer