EPISODE 53: COP26: – Næringslivet har en nøkkelrolle

https://shows.acast.com/fremtidensnaeringsliv/episodes/samset-og-skjellum-om-cop26-naeringslivet-har-en-nkkelrolle

Bjørn Samset (Cicero) og Solrun Skjellum (NIVA) oppsummerer FNs klimatoppmøte, COP26. Hva betyr vedtakene, hvordan former det fremtidens havnæring, og ikke minst: kan næringslivet sette i gang med en kraftanstrengelse for klimaet?

FN har erklært tiåret frem mot 2030 som havforskningens tiår. Fremtidens Næringsliv markerer det med serien «Veien til fremtidens havnæring», som er støttet av Den norske Unesco-kommisjonen.

FNs klimatoppmøte i Glasgow, COP26, er nettopp over. Vi har fått en ny avtale, som noen kaller historisk, andre – som FNs generalsekretær – omtaler som «ikke nok».

Solrun Figenschau Skjellum er forskningssjef i NIVA, og var også til stede på klimatoppmøtet.

– 1,5-gradersmålet lever, selv om det henger i en tynn tråd, mener hun.

Skjellum mener det både er mye å glede seg over etter COP26, og mye å være litt skuffet over. 

– Det er første gang det marine er anerkjent som karbonsluk i klimasammenheng. Det er utrolig gledelig, sier hun.

Bjørn Samset, som har bidratt som hovedforfatter ved den siste hovedrapporten til FNs klimapanel, er også optimistisk til løsninger på klimakrisen. Han mener de overordnede løsningene blir mer konkrete når hver enkelt bedrift skal takle disse utfordringene.

– Det hender jeg får spørsmål som «hvordan skal reinnæringen i Nord-Norge forholde seg til klimaendringene?» Det er det ikke jeg som skal svare på. Det er det faktisk reinnæringen i Nord-Norge som må svare på selv – men gjerne i samarbeid med klimaforskere som kan si noe om klimarisikoen de vil møte, sier Samset, og legger til:

– Dette gjelder alle andre industrier også. Vi må finne løsninger. Og ord som «løsninger» pleier næringslivet å være glad i, for her er det nye markeder og nye muligheter.

Trenger du et overblikk over COP26 og fremtidens havnæring, eller vil lære mer om klimaløsninger som blå skog? Hør episoden der du hører podkast, eller her:

 

 

FLERE EPISODER

En «Parisavtale» for naturen: – Intakt natur er immunforsvaret vårt

Første del av FNs naturtoppmøte, COP15, er over. Får verden en bindende naturavtale som redder økosystemene fra kollaps?

Les mer

2.3°C: – There are Silver Linings

Norway leads the way on green shipping technology. Clean tech cost-learning may still mitigate the worst of the climate cr...

Les mer