Milliarder til hydrogensatsing og karbonfri aluminium
Denne uken annonserte både Hydro og regjeringen at det skal satses stort i den grønne omstillingen fremover. Industrigiganten skal implementere ny teknologi og bli utslippsfrie i 2050 eller tidligere. Regjeringen på sin side satser én milliard på hydrogen.
– Verden trenger det grønne skiftet for å bekjempe klimaendringene. Dette er både vår største utfordring og vår største mulighet, sier konsernsjef i Hydro, Hilde Merete Aasheim til NRK.
Mandag la Hydro frem sin strategi for hvordan de skal netto-null innen 2050. Hovedingrediensen er en ny teknologi som ikke slipper ut klor eller karbon i produksjonen av aluminium.
Frem til nå har Hydro kun jobbet med denne teknologien på småskala-nivå, men innen tiåret er omme skal et pilotanlegg i industriell skala være på plass.
Samtidig skal selskapet investere i resirkulering av skrapmetall. I Høyanger i Sogn skal Hydro bygge det første anlegget for resirkulering av aluminium i stor skala.
Tilsammen skal Hydro investere milliarder i både karbonfri produksjon av aluminium og resirkulering de neste tiårene.
Åpner pengesekken for hydrogen
Tre hydrogenselskaper får tilsammen drøye én milliard kroner av regjeringen gjennom Enova. De tre er:
- Yara Norge (283 millioner kroner)
- Tizir Titanium and Iron (261 mill.)
- Horisont Energi (482 mill.)
Likheten mellom de tre er at de alle er i overgangen fra å bruke fossilt brennstoff i viktige operasjoner til å bruke hydrogen. Yara mottar midler til grønn ammoniakk-prosjektet på Herøya, Tizir Titanium & Iron vil bruke hydrogen fremfor kull i produksjon av råjern, og og Horisont Energi lager ammoniakk med karbonfangst i Hammerfest.
– Veien mot nullutslippsframtida krever store klima- og industripolitiske grep. Regjeringen vil at Norge skal lykkes med å gripe mulighetene som ligger i det grønne skiftet, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide til NRK.
Bærekraftsnytt blir podkast
I siste podkastepisode oppsummerte vi bærekraftsåret 2021 med Financial Times-journalist Robin Wigglesworth. Klimatoppmøtet i Glasgow og grønn omstilling i distriktene stod naturligvis på agendaen.
Hør episoden her, eller der du vanligvis lytter til podkast.
Dette er første utgave av bærekraftsnytt på podkast, som vil produseres månedlig fremover.