I år som i fjor var det to selskaper som fikk «A+» av den Oslo-baserte organisasjonen The Governance Group, som står bak rapporten «Tall som teller». Årets vinnere er Norsk Hydro og Scatec Solar, hvor sistnevnte er ny i 2021.
Rapporten analyserer bærekraftsrapporteringen til de 100 største selskapene som er notert på Oslo børs.
«Formålet med den årlige analysen er å vurdere nytteverdien av årets bærekraftsrapportering fra et beslutningsperspektiv», forklares det i rapporten.
– God rapportering gir muligheter
En av årets topprangeringer er solenergiselskapet Scatec, som både viser hvordan fremtidens næringsliv kan være lønnsom og hvordan ESG-rapportering (miljø-, samfunns- og styringsmessige forhold, journ.anm.) er en viktig bærebjelke i selskapet.
– ESG-rapportering har gått gjennom en vanvittig utvikling de siste årene, og det har også etterspørselen for slik informasjon fra selskapets nøkkelinteressenter, og flere og flere vet akkurat hva de spør om. Det har blitt avgjørende for oss å bli gode på dette, sier Julie Hamre, visepresident for ESG-rapportering og strategi i Scatec.
Ifølge visepresidenten er monitorering og måling av ESG-forholdene en integrert del av selskapet som gir økt forståelse og kontroll over hvilken kurs firmaet skal ta. Og det gir muligheter.
– Vi får tilbake for denne innsatsen i markedet. En ting er at vi blir mer attraktive å samarbeide med, men det gir også billigere finansiering hos bankene. ESG har blitt en viktig nøkkeltallsindikator for flere finansinstitusjoner – det er virkelig en milepæl og en ekte game changer, forklarer Hamre.
Ifølge E24 leverte solenergiselskapet et driftsresultat på 364 millioner kroner i andre kvartal i år, og inntekter på 1,1 milliarder kroner. Begge disse er stigninger i forhold til samme periode i fjor da driftsresultatet var på 262 millioner og inntektene på 925 millioner kroner.
Sterk økning
Øvrige funn i rapporten viser at over en tredjedel av selskapene får toppkarakteren «A» – en økning fra en fjerdedel i fjor.
Også i andre enden av skalaen ser man forbedringer; i fjor fikk 40 prosent av selskapene lavere karakter enn «C», men i 2021 er det kun 20 prosent som havner under det nivået.
En av årsakene til dette er dog knyttet til reguleringsendringer forklarer Maria Gjølberg, partner i The Governance Group.
– Før var bærekraftsrapportering mye blomster, glade barn, orkideer og regnskog, men nå er det en enormt sterk regulatorisk innstramming på hva som kreves rapportert av selskapene. Nå er det EU-kommisjonen som viser en sterk politisk vilje til å presse gjennom et europeisk næringsliv som er forberedt på et tøffere klima, sa Gjølberg under konferansen i Oslo da rapporten ble presentert.
Til sammen er 23 av 35 selskaper som fikk karakterer «A» medlemmer av UN Global Compact, FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv inkludert de to med «A+».
– Vi er selvfølgelig stolte av at mange av disse er blant våre medlemmer. Bærekraftsrapportering er en viktig del av vårt arbeid, og derfor må alle medlemmer rapportere årlig til oss. Vi har også et eget rapporteringsnettverk, som mange av medlemmene våre benytter seg av ofte. Målet må være at karakterene fortsetter å stige, og at enda flere får toppkarakter neste år, sier Kim Gabrielli, administrerende direktør i UN Global Compact Norge.
Les rapporten i sin helhet og se hele listen med karakterene her.
FLERE HISTORIER
Bærekraftsnytt: Mange millioner til havvind og batterisatsninger
Får 82,7 millioner til å utvikle lønnsomme løsninger for havvind
Les mer
Bærekraftsnytt: Grønn ammoniakk, endring av det norske matsystemet, og Storebrand topper klimaindeks
To nye grønne ammoniakkprosjekter på Herøya og i Arendal kan være startskuddet for en norsk fremtidsindustri.
Les mer
Bærekraftsnytt: Endelig nasjonal handlingsplan for bærekraftsmålene
Norge er i verdenstoppen på å nå bærekraftsmålene, men i bunnsjiktet når det gjelder effekt på andre lands evne til...
Les mer