Energi

Byggestart for norsk batterifabrikk

Batterifabrikken som Morrow og Siva bygger i Arendal ble påbegynt mandag, da statsminister Jonas Gahr Støre la ned grunnsteinen i Eyde industripark i Arendal.

– Norge er i en unik posisjon til å skape bærekraftige og fornybare produkter, og at batterier er et av områdene der det vil bli stor global etterspørsel, sa Støre.

Batterifabrikken er et samarbeid mellom Siva, Morrow Batteries, Veidekke og Arendal kommune. Det statlige selskapet Siva har finansiert 2/3 av prosjektet med 480 millioner kroner.

– Dette er en historisk dag for Morrow, Arendal og den norske batterikysten. Når denne fabrikken står ferdig, vil den kunne levere flere millioner battericeller i året til kunder innenfor blant annet energilagring. Den vil også bli brukt for å kvalifisere Morrow som leverandør til bilindustrien, sier Håkon Tanem, fungerende adm. dir. i Morrow.

Morrow har allerede bestilt produksjonsutstyr til fabrikken for nærmere 1 milliarder kroner. Fabrikken er det første av fire byggetrinn, og vil være en del av en helhetlig infrastruktur for industrialisering av batteriteknologi og batteriproduksjon som er under bygging. I første halvdel av 2023 vil Morrow åpne Norges største batteriforskningssenter i Grimstad, og i løpet av høsten 2022 vil også produksjon av prototype battericeller starte opp ved en kundekvalifiseringslinje i Sør-Korea. Kundekvalifiseringslinjen vil flyttes til Arendal når fabrikkbygget står ferdig – anslagsvis i 2028.

Ved ferdigstillelse vil fabrikken ha en årlig produksjonskapasitet på 43GWh. Det er estimert at prosjektet totalt sett vil skape om lag 2.500 nye arbeidsplasser over de neste seks årene, skriver NTB.

 

FLERE HISTORIER

FNs generalforsamling: Støre: – Ukraina-krigen truer bærekraftig utvikling

– I tider med kriser og økte globale spenninger, føler vi alle på presset om å sette våre nasjonale bekymringer for...

Les mer

Energi: Tyskland nasjonaliserer sin største gassimportør

Finske Fortum har til nå vært majoritetseier i energigiganten Uniper, og kjøpes ut for €500 mill. Med det fullbyrder ...

Les mer