Bærekraftsnytt

Verden gjør seg klar for klimatoppmøte

Denne uken har mye handlet om klimatoppmøtet som går av stabelen i Glasgow neste uke. Verdensledere, klimaaktivister og religiøse ledere har i forkant satt seg høye krav om hva de ønsker utifra konferansen.

Samlepunktet: Ved Scottish Event Campus vil verdens statsledere møtes de kommende ukene

«Hele» verden følger med når statsledere skal møtes i Skottland neste uke i COP26, som på mange måter blir oppfølgeren til COP21 – da Paris-avtalen ble undertegnet i 2015. I avtalen ble det etablert at hvert femte år skal ambisjonsnivået for målene økes. Dette gjøres i år, da det ikke ble klimakonferanse i 2020 på grunn av koronapandemien. Dette klimatoppmøte blir siste sjanse til å sørge for at Paris-avtalen blir en realitet, sier FN selv.

I tillegg til uttalelser fra statsledere de siste dagene, har også andre personer brukt sin stemme i det siste. Pave Frans krever «radikale endringer til hvordan vi møter klimakrisen», mens klimaaktivisten Greta Thunberg forventer å se noen av statslederne ta ordentlig ansvar.

Fra Norge tar statsminister Jonas Gahr Støre ta med seg sjekkheftet. Over de neste fem årene skal Norge doble klimabistanden i utviklingsland – fra syv til 14 milliarder kroner i året.

Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

Og det er nettopp klimafinansiering som vil stå i fokus. I Paris-avtalen ble det enighet om at rike land skal bistå med 100 milliarder dollar i året til utviklingsland, men ifølge en fersk fremdriftsplan fra OECD, ligger det an til at pengene ikke er på plass før i 2023, skriver NRK.

Fornybar satsingen i Nord-Norge fortsetter

Denne uken kjøpte Aker Horizon to nye områder i Narvik. Målet er å fortsette fornybar-satsingen til selskapet i Nord-Norge.

– Batterier er en mulig vei, men det er flere tomter, og vi vurderer flere muligheter innenfor for eksempel hydrogen og annen industrivirksomhet, sier kommunikasjonsdirektør Ivar Simensen til NRK om hva selskapet skal gjøre med området fremover.

Oppkjøpet er en brikke i planen om å investere 100 milliarder kroner i fornybar energi og grønn teknologi innen 2025. Blant målene er å kutte utslipp med 25 millioner tonn CO₂ per år – halvparten av Norges årlige utslipp – samt å nå en produksjon på 10 gigawatt fornybar energi.

Hvordan påvirker de høye strømprisene norsk industri?

Det spørsmålet stilte vi i denne uken ukens podkast-episode til Christer Gilje fra Statnett og Stein Øvstebø i Norsk Hydro. Hør hva de to svarte ved å følge lenken under, eller ved å søke opp «Fremtidens Næringsliv» der du vanligvis hører på podkast.

– Vi er veldig opptatt av at vi skal få kraften frem, slik at vi har en sikker forsyning av kraft for industrien. Den er i Norge tilnærmet nesten hundre prosent grønn, og vi har omtrent hatt lavest strømpris i Europa. Bare Island kan konkurrere der. Selv om kraftprisen går noe opp i Norge, gjør den også det i andre land. Forskjellen mellom Norge og andre europeiske land vil være minst like stor som tidligere, sier Christer Gilje, kommunikasjonssjef i Statnett.

Krafteksport: – De strømprisene vi ser nå er ikke normalen.

 

 

 

FLERE HISTORIER

Bærekraftsnytt: FNs høynivåuke, mindre midler til grønne skip og lovnader om karbonnøytralitet i oljesektoren

Investeringsstans i kullkraftverk, flere midler for klimainvestering og økt fokus på samarbeid var blant høydepunktene ...

Les mer

Bærekraftsrapportering gir muligheter på børs

For femte året på rad analyserte The Governance Group bærekraftsrapporteringen for Oslo børs’ 100 største selsk...

Les mer