EPISODE 58: Finansverdenens «Manhattan Project»

Det er nærmest umulig å slå markedet. Denne oppdagelsen førte til den kanskje viktigste nyvinningen i finans de siste femti år: indeksfondet, som FT-journalist Robin Wigglesworth nylig har skrevet boken Trillions om.

– Aksjemarkedene er innmari vanskelig å slå. Av mange grunner. Det betyr også at indeksfond statistisk sett gjør det bedre enn aktive fond, på sikt, sier Robin Wigglesworth.

Hedgefondene var enorme frem til 1970-tallet. De var bygget på én idé: Fondsforvaltere som aktivt valgte hvilke selskaper de investerte i, var mennesker med særegne evner til å plukke vinnere i aksjemarkedene. Derfor tok de seg også veldig godt betalt. Boken Trillions handler om karaktergalleriet som jobbet for å bevise at markedet er nær sagt umulig å slå.

– Jeg kaller det finansverdenens «Manhattan Project», sier Wigglesworth.

Deres innsats endret finanssektoren. I dag er det 17 billioner (på engelsk: trillions, derav boktittelen) investert i indeksfond, som er passivt investert i en hel indeks. Wigglesworth understreker at det er mer enn dobbelt så mye som i alle hedgefond, private equity- og venture capital-fond til sammen.

– Det er en grunn til at enorme summer har gått fra aktive til passive investeringsfond over de siste tiårene. Alle tall viser at det er suverent best, over alle markeder, i alle land, over alle årsperioder.

Men aktive og passive investeringer er nærmest to forskjellige verdener. Veldig store investorer – som Oljefondet, verdens største statlige investeringsfond – investerer «overveldende» passivt, i tråd med indeksen.

Da tidligere hedgefondforvalter Nicolai Tangen ble sjef i NBIM, som forvalter Oljefondet (SPU), handlet den offentlige debatten i hovedsak om hvordan ansettelsen foregikk. Ble det en avsporing?

– Hedgefond er noe helt annet enn å investere passivt. Her har vi ansatt en hjernekirurg i verdensklasse, for å operere på noen som kanskje trenger en ortoped, sier Wigglesworth.

Hør hele episoden om du er interessert i det norske eksperimentet med kuen som slo profesjonelle fondsforvaltere, hva aktiv og passiv forvaltning har å gjøre med grønne investeringer, og hvor EU-taksonomien for bærekraftige investeringer havner oppi dette:

 

FLERE EPISODER

Gourmetkokken som vil ha mer oppdrett

Nøkkelen ligger ikke i å fiske mer rett utenfor kysten, mener Christopher Haatuft.

Les mer

Parterapi for klima og industri

Blir det gjørmebryting eller forsoning når Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender) og Atle Tranøy (konserntillitsv...

Les mer