EPISODE 82: Kort forklart: Arendalsuka

Øystein Djupedal var en av Arendalsukas grunnleggere, og kaller den politiske festivalen «demokratiets dansegulv». Men hvordan fikk den sin spede begynnelse, hva har vært høydepunktene, og hva må du få med deg i år?

Arendalsuka kickstarter snart den politiske høsten. Øystein Djupedal, en av grunnleggerne, forteller om den spede begynnelsen og den eksplosive veksten til demokratiets dansegulv.

Øystein Djupedal satt mange år på Stortinget og var misunnelig på Almedalsveckan i Sverige – et demokratisk verksted i nærheten av Olof Palmes sommerhus. Per Høiby og Kai Krüger Henriksen hadde besøkt Almedalsveckan flere ganger, og hadde lenge tenkt at Norge også hadde et slikt behov. Etter at Djupedal ble fylkesmann i Aust-Agder slo han seg sammen med Høiby og Krüger Henriksen som sammen bestemte at det ikke bare var svenskene forunt med en møteplass på tvers av politikk, folket, nærings- og organisasjonslivet. Agderposten-redaktør Stein Gauslaa og styreleder i First House, Leif Monsen, dannet styringsgruppen sammen med Djupedal. Idé ble etter hvert realitet, og med hjelp av gode sponsorer og samarbeidspartnere ble Arendalsuka født. Du kan lese mer om Arendalsuka sin bakgrunnshistorie her

Demokratiets dansegulv

– Her kan du finne partnere. Næringslivet kan finne politikk, politikk kan finne næringsliv, det frivillige Norge kan finne både politikk og næringsliv. Ja, her kan du matche alle tenkelige varianter. Og så er det mange som glemmer at man kan komme som helt vanlig borger, uten en posisjon, og lytte til debatter og bli kjent med mennesker. 

Debatter, møter på tvers og demokrati har alltid vært ukas fokus, men populariteten har økt betraktelig de siste årene.

– Jeg kan ikke skjønne at det er plass til 1700 arrangementer i denne byen, men det er det tydeligvis.

På Fremtidens Næringsliv-scenen kan du få med deg en promille av disse, som også livestreames.

Djupedal ble overraska da båtene begynte å innta Arendal, som et resultat av det store behovet for sengeplasser og arrangementslokaler. 

– Jeg har lenge tenkt at det ikke varer lenge før Clarion reserverer en cruisebåt som de legger kais for å få flere hundre sengeplasser. 

Politidirektørsparking på direkten og sterke øyeblikk

Hva husker Arendalsuka-veteranen best?

– Da Grete Faremo avsatte Øystein Meland som politidirektør på direkten her i Arendal, helt i den spede begynnelsen, da ingen hadde hørt om Arendalsuka. Da innslaget var ferdig ble det sagt at  «nå kommer det en sak som ikke er fra Arendal», og det merka alle Arendalittene seg. Da banka hjertet sterkt og satte standarden for at Arendalsuka er viktig.

– Den aller sterkeste opplevelsen var da vi fikk Charlie Hedbo-redaktøren Gerard Biard til å komme hit. Han var  to steder det året – det var i Arendal, og i New York for å få en pris. Talen hans ble simultanoversatt direkte i salen og det var ufattelig sterkt. Det var så viktig at vi som er demokratiets dansegulv kunne invitere alle til å komme å snakke fritt her hos oss, og jeg tror det var et vendepunkt for Arendalsuka, da ble vi plutselig veldig sentrale og viktig, sier Djupedal.

Demokrati er gratis

Selv om flere aktører bruker svimlende summer knyttet til uken, skal alt være gratis for publikum. Det var det ikke alle som syntes var helt rimelig i begynnelsen:

– Avisa Klassekampen var her og solgte aviser. Jeg kom bort og sa at det hadde de ikke lov til, da ble de rasende og pakka sakene og syntes at Arendalsuka var bare tull. Men året etter kom de tilbake, hadde skjønt poenget og delte ut gratis aviser. Det er akkurat sånn et demokrati skal være: gratis og tilgjengelig for alle, sier Djupedal.

Årets dansegulv, med alvorlig bakteppe

Vi går videre fra mimring for å zoome inn på årets festival, og kanskje akkurat i år er det særlig viktig å feire demokratiet som er under press i mange deler av verden som utgjør et alvorlig bakteppe. 

– Verden går i feil retning dessverre, det er veldig aggressivt, og det blir nok et bakteppe for veldig mange av arrangementene, sier Djupedal.

Med 1700 arrangementer hvorav 900 om bærekraft blir det nok vanskelig å velge for våre lesere i Arendal. 16 av disse på Fremtidens Næringsliv-scenen i regi av programleder Gabriellis UN Global Compact og 10 i regi av programleder Søreides Abelia

Programleder Øystein ser frem til å lansere årets Omstillingsbarometer.

– Det tar pulsen på hvordan det går med omstillingen av Norge. Vi vet at klimautfordringen, eldrebølgen og andre ting gjør at Norge må omstilles, men hvordan går egentlig den omstillingen? Jeg kan ikke røpe for mye her nå, men der ser vi på hvordan det går med kompetanse, humankapital, teknologi, digitalisering, innovasjon, bærekraft – som er viktige faktorer for omstillingen, sier Søreide. 

Programleder Gabrielli har gjort en uformell kåring av de mest sexy navnene på Fremtidens Næringsliv-scenen: 

– De nominerte er “Åpenhetsloven – topp eller flopp?”, «Sirkulærøkonomi: Klar for å slutte sirkelen?», «Er det en regulerings-tsunami på vei mot SMB-ene» og «Bærekraft og den glemte bokstaven». De høres egentlig ut som tittelen på stortingsmeldinger, for dem som har jobba med det, humrer Gabrielli. 

På tross av alle ordlekene, så kan vi love en live-podkast av Fremtidens Næringsliv direkte fra Torvet i Arendal som heter Norge i omstilling, der Alexandra Bech Gjørv og Elisabeth Grieg gjester. Temaet blir verdikjeder som må endevendes, og Søreide vil gi oss noen flere drypp av Omstillingsbarometeret. 

Hør hele podkasten her:

… eller der du ellers lytter til podkast.

 

FLERE EPISODER

Hvordan skal Norge bli Europas grønne batteri?

– Vi er eventyrlig privilegert når det gjelder energi, mener Norwea-sjef Åslaug Haga. Hva har vindkraftbransjen lært ...

Les mer

Smart dekarbonisering: Netto null er billigere enn Netflix

Norge kan nå klimamålene innen 2050. Det er billigere enn et Netflix-abonnement per nordmann, ifølge en fersk BCG-rappo...

Les mer