EPISODE 54: – Patentfritak vil ikke gi flere koronavaksiner
Vi skal få tredje vaksinedose i Norge, mens den tredje verden ikke har fått sin første. Hjelper patentfritak på vaksinedekningen? Pfizer-sjef Sissel Lønning Andresen og helseambassadør John-Arne Røttingen er ikke så sikker.
Bare 8,1 prosent (23.12) har fått første vaksinedose i lavinntektsland.
Over 90 prosent har fått den i Norge.
Mange – blant annet USAs president Joe Biden – mener at patentrettighetene på vaksiner bør oppheves, for å øke vaksineproduksjonen.
Men det er ikke mangel på vaksiner som forlenger pandemien, mener norgessjef i Pfizer, Sissel Lønning Andresen.
– Produksjonen har vært oppskalert helt enormt fort. Jeg tror det hadde vært vanskelig å oppskalere den ennå mer, sier hun.
Lønning Andresen er uenig i premisset om at patentfritak vil øke produksjonen.
– Globalt forventer vi å ha 12 mrd doser produsert innen året er omme. Innen sommeren har verden 24 mrd. Da er det ikke antall vaksinedoser som er utfordringen. Men det er ingen tvil om at det er skjev fordeling av dosene som er produsert til nå, mener Pfizer-sjefen.
John-Arne Røttingen er Norges ambassadør for global helse. Han understreker at det allerede finnes et slags unntak fra patentbeskyttelsen.
– For de minst utviklede landene er det i praksis et patentfritak. Ifølge Trips-avtalen (som regulerer patentbeskyttelse internasjonalt) kan de produsere hva de vil, sier han.
– Ifølge sørafrikanske Biovac, et offentlig-privat vaksinefirma, ville det i beste fall tatt 9-12 mnd å sette opp produksjon på mRNA-vaksiner. Det viser at det tar tid å sette opp produksjon selv i landene med mest kapasitet på det afrikanske kontinent, sier Røttingen.
Det er flere utfordringer ved å sette i gang massevaksinasjon – som nedkjøling under transport og helseinfrastruktur.
– Tall fra Care viser at for hver krone man bruker på å kjøpe en vaksine, må man bruke 5 kr på infrastruktur til å sette vaksinene. Det går på helsesystemet, tilgang til helsearbeidere, og så videre. Det er ikke tvil om at det er et komplekst bilde, sier Lønning Andresen.
Norge var sentral i å sette opp vaksineutviklingskoalisjonen CEPI, hvor Røttingen var instrumentell – og fungerte som første leder. I dag sitter han også i styret i vaksinealliansen Gavi. Lurer du på hvordan alle vaksinesamarbeidene fungerer? Hør hele episoden under, på Spotify, Apple Podcasts eller der du lytter til podkaster.
Følg Fremtidens Næringsliv på Instagram for å få med deg det viktigste om bærekraft!
FLERE EPISODER
Parterapi for klima og industri
Blir det gjørmebryting eller forsoning når Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender) og Atle Tranøy (konserntillitsv...
Les mer
COP26: – Næringslivet har en nøkkelrolle
Bjørn Samset (Cicero) og Solrun Skjellum (NIVA) oppsummerer FNs klimatoppmøte, COP26. Hva betyr vedtakene, hvordan forme...
Les mer