Bærekraftsnytt

Norske batterier til USA og strømprisene skaper debatt på hjemmebane

Det norske batteriselskapet Freyr skal satse stort i utlandet, norsk havpolitikk skal bli mer helhetlig etter omrokkeringer av ansvarsoppgavene.

Batteriproduksjon fortsetter å ekspandere. Tidligere har Fremtidens Næringsliv skrevet om Morrow Batteries kommende fabrikk  i Arendal, men denne uken kom nyheten om at Freyr skal åpne en storskala fabrikk i USA innen 2023. Det kommer i tillegg til planene i Mo i Rana.

– Vi annonserte i forrige uke et samarbeid med Koch Strategic Platforms for å utvikle en fabrikk med kapasitet opp mot 50 gigawatt i USA, sier daglig leder Tom Jensen til Yahoo Finance.

– For å lykkes med batteriproduksjon trenger du tre ting; du må bygge i stor skala, du må gjøre det raskt og du må være bærekraftig for å levere de mest bærekraftige batteriene for å avkarbonisere transport- og energisystemer, legger han til.

Havministeren får utvidet ansvar

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) får større ansvar for hele havet enn hans forgjengere har gjort. Under statsråd fredag ble det kjent at Skjæran får ansvar for kystforvaltning, maritim politikk, grønn skipsfart og koordineringen av det nasjonale havarbeidet, kommer det frem i en pressemelding fra regjeringen.

– Vi er en av verdens største skipsfartsnasjoner og verdens nest største eksportør av fisk og sjømat. Den norske velferdsstaten er i svært stor grad bygd på inntekter fra havet, sier ministeren i pressemeldingen.

Tidligere har fiskeri- og havministeren stort sett hatt ansvar for fiskeri- og havbrukspolitikken, sjømatpolitikken og den marine forsknings- og innovasjonspolitikken. Nå utvides altså porteføljen for å se på havet i et mer helhetlig bilde.

Høye strømpriser skaper debatt

Strømprisene har preget nyhetsbildet denne uken. Grunnet kaldt vær og lite vind steg prisene i hele Europa, inkludert i Norge. I Sør-Norge ble det satt rekord etter rekord i starten av uken, men de har siden stabilisert seg noe. Dette til tross; en debatt om hvordan vi ser på strømavtaler og energiutvikling.

I den anledning tok vi en prat med Statnett og Norsk Hydro i vår podkast for å diskutere hvordan dette vil påvirke både privat forbruk, norsk industri i fremtiden og ikke minst den nye sjøkabelen North Sea Link som denne uken for første gang importerte strøm fra Storbritannia.

Følg med her for å få med deg episoden når den kommer til uken.

Hva vil den nye regjeringen?

I denne ukens episode derimot, pratet vi med Oda Bjerkan fra UN Global Compact Norge og Nils-Ola Widme fra Abelia om Hurdalsplattformen og den nye regjeringens planer for de neste fire årene.

Får vi en grønn investeringsbank, et stadig grønnere Oljefond, en kraftfull satsning på kompetanse og digitale løsninger på eldrebølgen?

– Det er spennende formuleringer i plattformen om Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet). At klimarisiko skal vurderes høyere er bra, og mål om nullutslipp i porteføljen er noe vi skal pushe på videre, og som kommer til å ha enorm betydning om man tar den helt ut, sier Bjerkan.

Lytt til hele episoden her, eller der du ellers får ditt faglige påfyll på øret.

 

FLERE HISTORIER

Grønn industri kan bli som oljeeventyret

For å tilrettelegge for det grønne skiftet og skape fremtidens næringsliv trengs kompetanseoverføring på tvers av ...

Les mer

Bærekraftsnytt: Energibyrå gir verden dårlig tid, men havvindindustrien nærmer seg olje-nivå

Det internasjonale energibyrået (IEA) understreker i ny rapport at verden fremdeles er langt unna å nå klimamålene i P...

Les mer

Bærekraftsrapportering gir muligheter på børs

For femte året på rad analyserte The Governance Group bærekraftsrapporteringen for Oslo børs’ 100 største selsk...

Les mer