EPISODE 61: Et «Tinder» for havnæringene: – Klyngene er gullet i norsk næringsliv

Med havlaben til Birgit Liodden har klyngene blitt digitalisert. Gjennom innovative samarbeid skal barrierer brytes for å få tempo på blå innovasjon.

– Klyngemodellen er gullet i norsk næringsliv, sier Birgit Liodden.

The Ocean Opportunity Lab (TOOL) skulle bli en gründerbåt, men pandemien kom, og den digitale møteplassen måtte stables på beina umiddelbart. Liodden startet TOOL Spawn – et slags «Tinder» for havnæringene.

Liodden har jobbet med klyngeprosjekter i maritim næring i mange år. Den norske klyngemodellen er unik, mener hun: «Helt fantastisk» for å drive frem innovasjon på en ressurseffektiv og robust måte. Men dagens innovasjonsklynger svikter likevel på ett punkt, mener Liodden:

– En utfordring med den norske klyngemodellen er at den opereres med manuelle prosesser. Man har ikke tatt med seg teknologiskiftet inn i dette. Det blir mye mer ineffektivt. Det er veldig mange mennesker som bruker altfor mye tid på mindre verdiskapende aktivitet. Hvis vi tar bort de barrierene, så kan vi fortsette å ha veldig gode fortrinn.

Følg Fremtidens Næringsliv på Instagram!

Denne episoden er en del av serien Veien til fremtidens havnæring, som er støttet av Den norske Unesco-kommisjonen. Hele serien finner du her.

The Ocean Opportunity Lab har et mål om å bidra til å skape bærekraftige, innovative løsninger fra spede begynnelser. Liodden vil bidra til at norske startups i mindre grad skal ha så tungt fokus på «ekstremt mye tidligfasepilotering».

– [Vi må] gå fra å være en lab for verden, til å skalere, kommersialisere og industrialisere ut i de store markedene, sier Liodden.

Hør hele episoden her. Den er også der du finner podkaster:

 

FLERE EPISODER

Mangfoldsledelse og fabelen om påfuglen som blir ansatt av en hund

Det er veldokumentert at mangfold i organisasjonen er et konkurransefortrinn. Men hvordan får man ut dette potensialet? D...

Les mer

Havøkonomien i 2050

Fersk DNV-rapport spår utviklingen i havøkonomien de neste tiårene: brorparten av investeringene vil gå til havvind, f...

Les mer