EPISODE 50: Krafteksport: – De strømprisene vi ser nå er ikke normalen

For mange er rekordhøye strømpriser en kilde til fortvilelse – ikke minst for smelteverk som sluker strøm. Hva mener industrien selv om krafteksporten?

Høstens rekordyre strøm har skapt fortvilelse for mange strømkunder, men også norsk industri har fryktet høye kraftpriser.

For kraftkrevende industri – som et smelteverk – utgjør strømregningen mer enn 35 prosent av kostnadene. Vår rene kraft har gitt norske smelteverk et konkurransefortrinn, og verdens reneste aluminium er faktisk norsk.

Vannstanden i magasinene er langt lavere enn vanlig, og det er en viktig årsak til at strømmen er så dyr. Andre grunner er høy CO2-pris, lite vind i Nord-Europa, og gassmangel. Men mange peker også på kraftkabler – spesielt North Sea Link, som åpnet 1. oktober og forbinder Storbritannia og Norge.

I den nye Hurdalsplattformen kunngjør regjeringen at den ikke skal godkjenne nye mellomlandsforbindelser i denne stortingsperioden. Det betyr ingen nye strømkabler.

– De prisene vi ser nå er ikke normalen.

Det sier Christer Gilje, kommunikasjonssjef i Statnett.

– Vi er veldig opptatt av at vi skal få kraften frem, slik at vi har en sikker forsyning av kraft for industrien. Den er i Norge tilnærmet nesten hundre prosent grønn, og vi har omtrent hatt lavest strømpris i Europa. Bare Island kan konkurrere der. Selv om kraftprisen går noe opp i Norge, gjør den også det i andre land. Forskjellen mellom Norge og andre europeiske land vil være minst like stor som tidligere, sier Gilje.

Det vil bevare Norges konkurransefortrinn. Men prisen vil være noe høyere de neste årene.

– Det er prisen ved å gå over fra fossilt til fornybart.

– Men når du kommer ut på andre siden, og fornybart leverer det meste av kraften, trenger ikke f.eks. vindkraft å betale CO2-avgifter. Da vil prisen gå ned igjen. Det er vanskelig å si hvor mange år det vil ta, men det er en liten kostnad ved å komme seg fra fossilsamfunnet til fornybarsamfunnet. Men igjen: de prisene vi ser nå er ikke normalen, konstaterer Gilje. 

Hydro Energi er blant aktørene som er ledende på det grønneste aluminiumet i verdensmarkedet, av to grunner. 

– Aluminiumet har delvis et veldig lavt CO2-avtrykk, og det er delvis basert på skrap, sier Stein Øvstebø, leder for kraftsystemer, nett og konsesjoner i Hydro Energi.

De ser at stadig flere etterspør aluminium som er produsert med lave utslipp, og fremhever at det viktigste er å ha mye tilgjengelig fornybar kraft.

Hør episoden her, eller der du lytter til podkast:

 

FLERE EPISODER

Hurdalsplattformen og grønn investeringsbank: – En radikal idé

Regjeringen vil mye med den nye plattformen, men nå skal ambisjoner bli til konkrete mål som tar oss inn i en digital og...

Les mer

– Ikke stol på headhunterne

Sosiale entreprenører tenker annerledes om mangfold. De riktige folkene har ikke alltid riktig CV, mener Ferd-eier Johan ...

Les mer